Mazepin tužio Has: Timovi donose odluke, nije me izbacila F1

Formula 1 21. jun 202212:32 11 komentara
Nikita Mazepin
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Nikita Mazepin bio je jedna od glavnih tema na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Zapravo, tema je bila njegova fondacija "We compete as one" preko koje prikuplja finansijsku pomoć za sportiste koji zbog sankcija i suspenzija iz nesportskih razloga ne mogu da se bave svojim poslom i da se takmiče.

„Sve izgleda kao da smo ponovo u devedesetim godinama prošlog stoleća. Urakali i Has moraće svoje nesporazume da reše na sudu. Onog dana kada sam dobio otkaz u Hasu izbačen sam i iz udruženja vozača“, rekao je Mazepin ruskim medijima.

Malo pre suspenzije i otkaza, Mazepin je u nekoliko navrata najavljivao da će posle vozačke karijere da se posveti biznisu.

Povezano

„Sport je za mene način života. Tako je od kada znam za sebe – striktan raspored, disciplina, posebna ishrana. I mislim da ću u tom smislu zauvek biti sportista. Nije prošlo mnogo od kada sam prestao da vozim. Optimista sam. Nadam se da postoji mogućnost da se u budućnosti vratim tome. Zato održavam formu, kilažu i nadam se da ću biti spreman ako mi se ponovo ukaže prilika“, ispričao je Mazepin.

„Formula 1 iz godine u godinu postaje sve profitabilnija. Najbolji timovi su vredni i po nekoliko milijardi dolara. Nadam se da ću jednog dana biti deo ove priče i kao poslovan čovek, ali ne žurim. Dan i za mene kao i za sve ostale ima samo 24 sata. I to je postalo kristalno jasno onog momenta kada sam izgubio sve za šta sam radio celog života. Bukvalno u jednom danu. Ostao sam sa strane, bez svega na šta sam navikao. Tim me zaboravio. Kada sam uspeo da ‘svarim’ sve to, došao sam do zaključka da mogu da pomognem drugim sportistima koji su se našli u sličnoj situaciji. Sada svo svoje slobodno vreme ulažem u rad u fondaciji. U početku sam se plašio da takva pomoć nikome neće biti potrebna, ali vreme me je demantovalo“, dodao je on.

„Fondacija je osnovana zbog onih kojima je uskraćena mogućnost da se takmiče na najvišem nivou iz razloga koji nisu sportski. Nije retko da neki od njih ne znaju kako da nastave dalje. To je trauma koja zahteva prilagiđavanje. Zbog toga fondacija, pored finansijske pomoći nudi i niz programa: obrazovni program, pomoću pronalaženju novog posla, psihološke i pravne savete za one koji žele da ustanove svoja prava. Pomoć je višestruka i raznolika“, nastavio je Mazepin.

Podsetio je da je izbačen iz udruženja vozača onog momenta kada ga je Has otpustio, ali je i naveo da to ne znači da je podrška vozača izostala:

„Dobio sam podršku kolega. Nekoliko poznatih vozača koji su trenutno među top pet najboljih poslalo mi je poruke. Neki su se odlučili na javnu podrškui, neki su pak ostali nemi. I ne krivim ih i ne zameram nikome. Koliko ljudi, toliko i različitih stavova. Svako bi trebalo da ima pravo na svoje mišljenje, privatno i javno, u sportu i politici. Svako, naravno, ima i pravo da ostane neutralan“.

Na pitanje da li će nekada neko od čelnih ljudi Formule 1 preispitivati ovu odluku i jednostrani raskid ugovora od strane Hasa, Mazepin je dao zanimljiv odgovor:

„Formula 1 je privatni biznis, a timovi u njemu donose svoje odluke. U Hasu odluke donose Ganter Stajner i Gene Has, kada je zaintersovan za nešto. Zato ovu situaciju oupšte ne povezujem sa Formulom 1, F1 me nije izbacila ili otpustila“.

Has mu još uvek nije isplatio ono što mu duguje nakon jednostranog raskida ugovora:

„Još uvek mi nisu platili. Smtaram da je trebalo bar da namire plate do onog momenta dok sam bio pod ugovorom. Takođe, verovatno bi trebalo da mi plate i neku nadoknadu zbog raskida ugovora i nadoknade štete. U tom momentu me je ceo svet šutnuo u ‘jedno mesto’. Možda grešim, ali to je moje mišljenje. Samo iznosim činjenicu da oni nisu ispunili svoje ugovorne obaveze. Takođe, moram da naglasim da smo imali dva različita ugovora. Prekid ugovora sa sponzorom nije morao da ima nikakve veze sa mojom budućnošću u timu. Tako da su oni zapravo o svemu doneli dve posebne odluke. Nisam dobio svoj novac tako da ćemo se videti na sudu“, rekao je Mazepin.

On je naveo i da se u tužbi koju je podneo radi samo lično o njemu te da od Formule 1 nije ni očekivao reakciju iako je u dobrim odnosima i sa bivšim i sa sadašnjim direktorom FIA i čelnicima F1. Prema njegovim saznanjima, Formula 1 će da uradi ono što je u njenoj nadležnosti – platiće nadoknadu za otkazivanje trke u Rusiji. Ponovio je Mazepin da F1 nema ništa sa time što je on dobio otkaz, i naglasio da nema nikavu ideju ili informaciju kada bi mogao da se vrati kao vozač.