Nije bilo većih prekoračenja budžeta, kazne će biti blage

Formula 1 5. okt 202214:33 2 komentara
Sepang staza
RV RACING PRESS via Guliver

Niko od ekipa u Fomruli 1 neće biti kažnjen zbog kršenja pravila o ograničenju budžeta u prošlpj sezoni jer su napravljeni samo manji prekršaji, objavljeno je u sredu.

Kako je preneo Skaj Sport, trebalo bi da sve ekipe koje su se pridržavale predviđenog budžeta od 145 miliona dolara u 2021. godini dobiti sertifikat o usklađenosti.

Ograničenja budžeta odnosi se na novac koji ekipe troše na razvijanje bolida i performanse. Taj određeni budžet ne odnosi se zapravo na najveće troškove koji uključuju plate vozača, marketing, logistiku, putne i legalne troškove.

Skaj Sport navodi da je ustanovljeno da su ustanovljena samo manja kršenja budžeta, prekoračenja do pet odsto za šta su predviđene samo manje kazne. Te blaže kazne uključuju oduzimanje bodova kako vozačima tako i konstruktorima i suspenziju u jednoj ili više faza takmičenja. Takođe, kao opcija za kaznu postoji i ograničenje ekipi da sprovodi aerodinamička i druga testiranja ili smanjivanje ukupnih troškova u budućnosti.

Za veće prekršaje jedna od kazni je i izbacivanje iz svetskog šampionata.

Prošle nedelje su italijanski mediji preneli da je Red Bul napravio velika prekoračenja budžeta prošle sezone. Takve tvrdnje izneo je direktor Mercedesa Toto Volf, ali su iz Red Bula oštro demantovali sve te tvrdnje. Volf je takođe dodao i da će sve ekipe biti spremne da u budućnosti prave manje prekršaje jer to znači da mogu da imaju dodatnih sedam miliona evra na raspolaganju, a da za to budu samo blago kažnjeni.