Novi propisi u Formuli 1, otvorena vrata za nove proizvođače

Formula 1 17. avg 202210:15 10 komentara
Mark Thompson/Getty Images

Svetski savet za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine.

Od 2026. motori Formule 1 koristiće 100 odsto održiva goriva i imaće povećanje potrošnje električne energije do 50 odsto u odnosu na trenutne nivoe, objasnila je FIA u saopštenju za javnost.

povezane vesti

Motori će imati slične performanse kao trenutni modeli „koristeći V6 motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji su velike snage i visokog broja obrtaja“, ali sa smanjenim protokom goriva.

Uvođenje napredne tehnologije pogonskih agregata i održivih sintetičkih goriva deo je našeg cilja da utičemo na ljude, a naš cilj je nulta emisije ugljenika do 2030. godine“, navodi se u saopštenju predsednika FIA Mohameda Bin Sulejama.

Troškovi razvoja novih motora takođe će biti ograničeni do 2023. godine. Prema navodima Federacije, novi propisi „imaju za cilj da omoguće i privuku“ nove proizvođače motora.

Među njima, nemački proizvođač Porše bi mogao da potpiše svoj povratak kao proizvođač motora u vrhunsku kategoriju moto sporta u partnerstvu sa Red Bul timom.