Pet stvari koje niste znali o Šarlu Lekleru

Šarl Lekler
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Šarl Lekler početkom marta počinje svoju šestu sezonu u Formuli 1, i to u Bahreinu, a navijači Ferarija se još jednom nadaju da će se boriti za svetsku titulu.

Prošle godine Lekler je bio najbrži u kvalifikacijama i vodio je neke žestoke bitke sa Luisom Hamiltonom i Maksom Ferstapenom. Mediji obraćaju posebnu pažnju na njega, ali ipak, znate li zašto vozi sa brojem 16 i ko mu je menadžer?

Izdvojićemo pet stvari koje (možda) niste znali o Šarlu Lekleru.

Koja mu je omiljena igrica?

U današnje vreme, elektronske igrice imaju veliki značaj za vozače Formule 1, a Lekler nije izuzetak. „Fortnite“ je Leklerova omiljena igrica, a tokom pandemije pokrenuo je „lajv striming“ na Tviču, gde je za kratko vreme dobio 850.000 pratilaca.

Zašto nosi broj 16?

Kao i kod većine vozača, izbor broja na bolidu ima zanimljivu istoriju. Tokom cele karijere, do Formule 1, Šarl je vozio trke sa brojem 7, koji mu je omiljeni broj, jer je to zbir njegovog datuma rođenja – 16. oktobar (1+6). Međutim, kada se Lekler pojavio u Formuli 1, brojevi 7 i 77 su već bili zauzeti, ranije su ih izabrali Kimi Raikonen i Valteri Botas. Leklerov treći izbor bio je broj 10, ali je on bio „u vlasništvu“ Pjera Gaslija, pa se Šarl na kraju odlučio za 16 – datum kada je rođen.

Kum sa pokojnim Žilom Bjankijem

Bivši vozač Formule 1, Žil Bjanki, koji je preminuo 2015. godine, bio je blizak Leklerov prijatelj, ali i kum, iako stariji osam godina. Bjanki, koji je pretrpeo teške povrede prilikom udesa na Velikoj nagradi Japana 2014. godine, mnogo je pomagao Lekleru dok je ovaj vozio karting i često je preuzimao ulogu njegovog trkačkog inženjera.

Ko je Šarlov posebni menadžer

Šarlov menadžer je godinama unazad Nikola Tod, sin bivšeg predsednika FIA, Žana Toda, koji takođe radi sa Danilom Kvjatom, Felipeom Masom i Pastorom Maldonadom.

Rivalstvo od detinjstva

Šarl i Maks Ferstapen se bore na stazi još od detinjstva, kad su vozili karting, a najveća bitka bila je 2013. godine, kad je Ferstapen postao svetski prvak, a Lekler je zauzeo drugo mesto.

Komentari

Vaš komentar