Porše odustao od ulaska u Formulu 1 2026. godine

Formula 1 24. mar 20230:50 komentara
Porše
xArturxWidakx via Guliver

Nemačka kompanija Porše neće pristupiti karavanu Formule 1 odmah po uvođenju novih pravila 2026. godine, saznaje "The Race".

Formulu 1 gledajte ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Porše je deo Folksvagen grupacije, koja je u aprilu prošle godine obelodanila da Audi i Porše žele da budu deo najbržeg cirkusa od 2026. godine. Audi je u međuvremenu kupio udeo u Zauberu i obezbedio samostalan ulazak u Formulu 1.

FORMULA 1:

Za razliku od Audija, Porše je bio zainteresovan isključivo za saradnju sa nekim od postojećih konstruktora. Najozbiljniji pregovori bili su sa aktuelnim šampionom Red Bulom, ali su oni u septembru propali i neće doći do njihove saradnje. Austrijski tim je u međuvremenu objavio da će od 2026. koristiti Fordove agregate.

Saradnja Alfa Romea i Zaubera biće okončana na kraju tekuće sezone i italijanska kompanija će u potpunosti napustiti karavan. Zauber je nedavno za prvog čoveka grupacije postavio doskorašnjeg šefa Meklarena Andreasa Zajdla, dok ulogu predstavnika Alfa Romeovog tima u Formuli 1 obavlja Aluni Bravi.

Alfa Romeo zauzima šestu poziciju u šampionatu konstrutkora sa četiri osvojena boda iz uvodne dve trke, dok lider Red Bul ima 87.

Naredni trkački vikend na programu je od 31. marta do 2. aprila u Australiji, uz direktan prenos na kanalima Sport Kluba.