Rus neće voziti u Formuli 1: Has otpustio Mazepina!

Formula 1 5. mar 202210:03 > 10:18 38 komentara
Rudy Carezzevoli/Getty Images

Rus Nikita Mazepin neće voziti za Has u predstojećoj sezoni Formule 1, pošto je doneta odluka da se sa njim okonča saradnja, kao posledica vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

Nekoliko dana se spekulisalo da bi moglo da dođe do ovakvog epiloga, posle svih dešavanja na istoku Evrope. Iako je FIA prvobitno omogućila ruskim i beloruskim vozačima da se takmiče pod neutralim zastavama, ubrzo je saopšteno da Mazepin neće moći da vozi u Silverstonu na Velikoj nagradi Britanije.

To je samo dodatno „poguralo“ odluku Hasa da sa svojim vozačem raskine saradnju. Isto je učinjeno i sa firmom Uralkali, jednim od glavnih sponzora tog tima, koja je u vlasništvu ruskog milijardera Dimitrija Mazepina.

„Has F1 tim je doneo odluku da raskine saradnju sa Uralkalijem i Nikitom Mazepinom. Poput ostatka F1 zajednice, i naš tim je šokiran i tužan zbog invazije na Ukrajinu. Želimo miran završetak tog konflikta“, navodi se u saopštenju Hasa.

Ruskog vozača najverovatnije menja Pjetro Fitipaldi, unuk dvostrukog F1 šampiona Emersona Fitipaldija.

Pjetro je već imao priliku da debituje u najbržem karavanu, pošto je 2021. vozio u Abu Dabiju kao zamena za Romana Grožana.

Sezona startuje 18-20. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina. Sva dešavanja moći ćete da pratite uz naše kanale.