Šef Meklarena: Voleo bih da vidim vozača ili tim iz SAD u F1

Formula 1 22. sep 202222:14 3 komentara
Zek Braun
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Šef Meklarena Zek Braun smatra da prodor Formule 1 na severnoameričko tržište nije uslovljen prisustvom vozača ili tima iz SAD u karavanu.

Formulu 1 pratite ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformama.

Formula 1 je popularnija nego ikad, a veliki porast broja gledalaca zabeležen je i u državi u kojoj Naskar i Indikar imaju primat u okviru automoto sporta. Od naredne sezone će se održavati čak pet trka u Severnoj Americi, pošto će se trkama u Kanadi, Meksiku, Teksasu i Majamiju priključiti i Las Vegas kao novi domaćin.

„Bilo bi odlično da vidimo tim sa bazom u SAD ili vozača koji dolazi iz te zemlje, to bi dodatno pospešilo popularnost Formule 1. To trenutno nije slučaj, ali pogledajte koliko je publike zainteresovano za naš šampionat u Americi. Voleo bih da se to dogodi, ali ne mislim da je to preduslov za povećanu zastupljenost najbržeg karavana“, rekao je Braun.

Povezano

Poslednji vozač iz SAD bio je Skot Spid, koji je vozio za Toro Roso 2007. godine, pre nego što ga je zamenio Sebastijan Fetel. Alfa Tauri je izrazio želju da angažuje Koltona Hertu, 22-godišnjeg takmičara u šampionatu Indikar. Italijanski tim neće biti u prilici da dovede Amerikanca jer on nema dovoljan broj bodova za sticanje Superlicence, koja je preduslov za takmičenje u Formuli 1.

Mnogi su kritikovali bodovanje uvedeno za dobijanje Superlicence koje Hertu sprečava da se takmiči u Formuli 1. Nekadašnji vozač Manor Rejsinga Aleksander Rosi smatra da je sujeta razlog održavanja zastarelog sistema koji potcenjuje Indikar. Rosi je naveo da bi po postojećem sistemu bodovanja bilo nemoguće da Fernando Alonso, Kimi Raikonen i Maks Ferstapen debituju toliko mladi – što nije umanjilo njihovu izutenu veštinu, naprotiv.

Poslednjih meseci se govori i o nameri Marka Andretija da se priključi šampionatu, što je naišlo na podeljene reakcije Svetske automobilske federacije i 10 timova koji se već takmiče u Formuli 1. Braun smatra da strane koje su protiv novih ekipa razmišljaju previše kratkoročno i isključivo o svom interesu, što nije nužno dobro za sam sport.

„Nekoliko timova pokušava da zaštiti svoju zaradu, ne vide širu sliku“, zaključio je šef Meklarena.

Tim sa bazom u Vokingu je trenutno peti u šampionatu konstruktora sa 107 bodova. U narednu sezonu će ući u delimično promenjenom sastavu, pošto će Danijela Rikarda zameniti aktuelni šampion Formule 2 i rezervni vozač Alpina Oskar Pjastri.

Naredna trka u šampionatu na programu je drugog oktobra u Singapuru.