Skoro milion $ kazne za rasističke komentare o Hamiltonu

Formula 1 25. mar 202314:40 2 komentara
REUTERS/Bernadett Szabo

Trostruki svetski šampion Formule 1, legendarni Nelson Pike moraće da plati peti miliona brazilskig rila (780.000 funti ili 935.000 dolara) nakon što je izrekao homofobične i rasističke komentare na račun vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Slučaj se „vuče“ još iz 2021. godine kada je sedamdesetogodišnji Brazilac „upotrebio rasno uvredljiv jezik“ komentarišući Hamiltona u jednom intervjuu.

Nakon što se snimak pojavio, Hamilton je ocenio da je vreme da se „arhaična shvatanja jednom promene“, a Pike je Britancu uputio i izvinjenje.

Naravno, Pikeov komentar tada su osudili i Mercedes i Formula 1 i FIA, a on je pokušao da objasni da ne želi da se brani, ali da je zapravo sve stvar nesporazuma.

Pike je komentarisao situaciju u kojoj se Hamilton sudario sa Maksom Ferstapenom, koji je u vezi sa Pikeovom kćerkom, na Velikoj Nagradi Velike Britanije 2021. i idalje tvrdi da je reč koju je upotrebio zapravo reč koja se u portugalskom jeziku svakodnevno koristi kao sinonim za reč „momak“ ili „osoba“ te da nije imao nameru da ikoga uvredi.

Bilo kako bilo, u jednom od narednih intervjua Pike je opisujući Hamiltonove borbe sa Nikom Rozbergom u sezoni 2016. koristio neprihvatljive izraze, ocenjene kao rasističke i homofobične uvrede.

Četiri nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava podnele su tužbu protiv Pikea i tražili su da plati dvostruko više nego što je na kraju sud odlučio da kazni Pikea.

Komentari (2)

Vidi sve komentare