Strol: Ceo svet mi se srušio pred Bahrein

Formula 1 7. mar 202320:00 3 komentara
Lens Strol
Aston Martin

Vozač Aston Martina Lens Strol rekao je da su iza njega dve najluđe nedelje u njegovom životu, pošto je slomio zglob ruke pred predsezonska testiranja, ali je uspeo da se dovoljno oporavi i osvoji šesto mesto na otvaranju sezone Formule 1, Velikoj nagradi Bahreina.

Pročitajte još

Tri dana pre početka testiranja Aston Martin je objavio da je Strol prethodnog vikenda zadobio prelome zgloba obe ruke i nožnog prsta tokom treninga u Malagi. Kanađaninove obaveze je preuzeo test vozač Felipe Drugovič, dok je Strola operisao poznati hirurg Ćavijer Mir, inače zaslužan za oporavak velikog broja Moto GP vozača posle povreda, u pokušaju da bude spreman za prvu trku.

Strolu su tokom pomenute operacije ugrađeni šrafovi, a posle rada u simulatoru prošle srede dobio je zeleno svetlo da vozi u Bahreinu. Iako se u pojedinim trenucima tokom vikenda činilo da je kanadski automobilista požurio sa povratkom, zablistao je u trci u kojoj je njegov timski kolega Fernando Alonso stigao do iznenađujućeg podijuma.

U osvrtu na sve što je prethodilo otvaranju sezone Strol je otkrio da su mu doktori predviđali da će biti spreman tek za treću trku, koja se vozi u Australiji prvog vikenda aprila, kao i da se osećao kao da mi se ceo svet srušio.

“Bile su to dve najluđe nedelje u mom životu. Pao sam sa bicikla, baš nezgodno. Odmah sam znao da su mi oba zgloba slomljena, za nožni prst sam shvatio tek na kraju dana. Ceo svet mi se srušio preda mnom, pošto sam mislio da ću verovatno propustiti nekoliko trka. Sve to mi je prolazilo kroz glavu, a trenutak je bio užasan, četiri dana pre testiranja”, rekao je Strol.

Lens Strol
Aston Martin

Strol je istakao da je bio svestan da će mu pomoć doktora Mira dati najbolju šansu da pokuša da bude spreman za Bahrein.

“Doktor Mir mi je operisao desni zglob i stavio mi je gips na levi. Rekao mi je: ‘Imobilizovaćemo ti levi zglob na dve do četiri nedelje, ali ne znam koliko će potrajati oporavak desnog. Nadamo se da ćeš u Bahreinu moći malo da ga pokrećeš. Možda ćeš moći da voziš, a za prst će biti potrebno vreme’”, otkrio je vozač Aston Martina.

Pošto je testiranja pratio u hotelu u Barseloni, Strol kaže da nije očekivao da će moći da vozi uopšte na stazi “Sakir”. Međutim, napredak u oporavku tokom prošle nedelje dovelo je do toga da mu doktor Mir da dozvolu da otputuje u Bahreinu, a bolna sesija u Silverstonu potvrdila mu je da bi mogao da vozi.

“Nisam mislio da ću se naći u bolidu u skorije vreme, nisam mogao da se pomeram, bio sam daleko od spremnog za vožnju. Provodio sam po 10 sati sa fizioterapeutom. U ponedeljak ili utorak sam odjednom počeo da osećam da mogu da izvedem neki pokret, u simulatoru me je sve bolelo, ali sam pomislio da bih do prvog treninga u petak mogao to da izvedem. Doktor mi je rekao da je zglob u dovoljno dobrom stanju, rekao sam sebi da moram da pokušam i uspeo sam. Bilo je to odlično životno iskustvo, biće to dobra tema na nekim porodičnim okupljanjima…”, naglasio je Strol.

Naredna trka vozi se za Veliku nagradu Saudijske Arabije 19. marta, uz direktne prenose na kanalima Sport Kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare