Svi se žale na Majami, ograda, asfalt, težak vikend…

Formula 1 8. maj 202210:41 > 12:12 9 komentara
HOCH ZWEI via Guliver image

Staza u Majamiju na oko izgleda fenomenalno. Tu je džet set, tu je plaža, jahte... Sve liči na odličnu zabavu, ali nije ni malo zabavno izgleda onima koji treba zabavu da naprave svojim nadmetanjem. Vozači imaju niz zamerki na račun nove staze koja je napravljena oko "Hard rok" stadiona.

Možda najozbiljniju zamerku imaju Esteban Okon i Karlos Sains. Oni su tokom slobodnih treninga imali udese koji su po njihovom mišljenju mogli da prođu znatno lakše. Karlos Sains je imao udarac u petak kada se u drugoj brzini zakucao u zid, dok je Esteban Okon u subotu izleteo i tom prilikom udario u zid silom od 51G. Obojica smatraju da je trebalo da pretrpe lakše udarce i da su zidovi loši.

„Neprihvatljivo je zaista, bilo je 51G i nije trebalo da bude toliko veliki uradac. Karlos se žalio direktoru trke i ništa se nije uradilo. Karlosov uradac je bio prevelik za ne veliku brzinu, ovo je za mene najveći udarac u karijeri“, rekao je vozač Alpina Esteban Okon.

On se inače žalio zbog toga što u zidovima nema Tekpro ograde koja amortizuje udarac bolida pa i vozač prođe znatno lakše, kao i bolid. Okon je rekao da su kolena pretrpela najveći udarac, kao i da je bolid mogao da bude popravljen da je bilo Tekpro ograde. Karlos Sains je takođe imao slične primedbe još u petak.

„Rekao sam FIA da moj udes u drugoj brzini nije trebalo da toliko boli. Osećao sam bol u vratu i u subotu. Rekao sam da treba staviti Tekpro, jer je betonski zid veoma težak. Te stvari nikada neću shvatiti“, rekao je Sains.

VESTI IZ F1

Inače uske staze i mali prostor za izletanje su rak rana za Formulu 1, a paradoksalno sve je više staza koje nemaju mnogo prostora. Posebno je problem što je u poslednje vreme sve više uličnih staza koje ne praštaju greške.

Problem je još veći kada je tu i činjenica da vozači na nove staze poput ove u Majamiju imaju malo vremena da se priviknu.

„Celog dana sam pokušavao da naučim stazu, da nađem balans za bolid. Nije laka staza. Moramo da napravimo vikende manje teškim jer ovako će uvek biti komplikovano“, rekao je Maks Ferstapen.

Vozači su inače na treninzima, koji traju samo sat vremena, imali još manje prilike da isprobaju stazu zbog crvenih zastava koje su bile istaknute zbog pomenutih udesa Sainsa i Okona.

Ima i Serhio Peres takođe primedbu. On se žalio na asfalt zbog čega će kaže vozači imati izrazito loš ritam u trci.

„Podloga je šala. Vozači će u nedelju praviti greške jer smo stavljeni u ovu situaciju“, rekao je Peres.

„Teško je sići sa idealne putanje. Kada siđeš sa nje kao da si na šljunku, tako da će biti teško. Ovaj asfalt nije po standardima F1. Ovo mora da se promeni dogodine“, kazao je iskusni Fernando Alonso.

Trku za Veliku nagradu Majamija možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)