Vozači zabrinuti: Sa 30 ćemo hodati pomoću štapa

Formula 1 14. jun 202222:15 5 komentara
REUTERS/Albert Gea

Pjer Gasli rekao je da je zabrinut da će mu već sa 30 godina za hodanje biti potreban štap i tek je jedan u nizu vozača Formule 1 koji upozoravaju na opasnosti po zdravlje do kojih može da dođe zbog novih pravila u šampionatu. Probleme je veoma slikovito opisao i Danijel Rikardo.

Promena pravila od početka ove sezone, dovela su i do promene načina na koji se podešavaju bolidi što izaziva dodatno „poskakivanje“ automobila koje svi vozači opisuju kao prilično bolno.

Povezano

Luis Hamilton je posle trke u Bakuu rekao da mu je to bila fizički najbolnija trka u karijeri i upravo je zbog toga bio neizvestan njegov nastup u Kanadi. Hamilton probleme koje izazivaju nova pravila rešava svakodnevnom fizikalnom terapijom i akupunkturom. To je pomoglo, pa je Hamilton potvrdio da će ipak voziti na sledećoj trci.

Vozač Alfa Taurija, Pjer Gasli rekao je da se o ovom problemu razgovaralo na redovnom sastanku vozača te da je od Formule 1 zatraženo da se pravila promene kako „vozači ne bi morali da sa 30 godina hodaju pomoću štapa“.

„Nije zdravo, to je sigurno. Morao sam da idem na fizio terapiju i pre i posle svake sesije jer mi kičma trpi zbog ovoga. Prosto ne postoji način da se zaštitiš, kičma je na najjačem udaru“, rekao je Gasli.

Jednostavno i efikasno rešenje bilo bi da se menjaju podešanjava bolida, ali na uštrb brzine. Gasli kaže da su ga iz tima pitali da li želi da se promene podešavanja:

„Ugrožavam zdravlje zbog boljeg nastupa na trci. I uvek ću to raditi jer sam vozač i želim da moj automobil uvek bude brz. Ali, mislim da FIA mora da reši ovo, a ne da nas tera da biramo između zdravlja i brzine. Razgovarali smo o tome i obavestili FIA o problemu kako bi pokušali da nam pomognu da“, zaključio je Gasli.

Vozač Meklarena Danijel Rikardo nije se žalio pre trke u Azerbejdžanu, ali nakon nje se složio sa ostalima:

„Bilo je, da vam jednostavno kažem, veoma bolno. Bolno i rekao bih neprirodno. Kao da te neko lupka o pod, kao kada košarkaši tapkaju loptu veoma, veoma nisko. Kao da si ti lopta, a naki profesionalni košarkaš, tipa Stef Kari, dribla rivala tobom. Nije normalna ni činjenica da nam se sve vreme protresaju kičma i mozak, dugoročno nije dobro i zdravo“, opisao je Rikardo.