Završena istraga o Grožanovom udesu u Bahreinu

Formula 1 5. mar 202119:47 1 komentar
REUTERS/Hamad I Mohammed

Svetska automobilska federacija zaključila je istragu o incidentu koji se dogodio na trci Formule 1 u Bahreinu prošle godine kada je u požaru povređen Roman Grožan.

Roman Grožan proleteo je kroz zaštitnu ogradu nakon izlaska iz treće krivine, a njegov bolid zahvatio je požar zbog koga je Grožan zadobio opekotine na rukama dok je tokom izlaska iz automobila povredio i nogu.

Tokom istrage su obavljeni razgovori sa svima koji su bili uključeni u incident, obavljene su sve potrebne inspekcije fizičkih dokaza, pregledan je dostupni video materijal kao i podaci snimljeni u automobilu i radio vezi vozača sa timom.

Cilj istrage bio je da utvrdi faktore koji su doveli do nesreće kao i na sve ono što je incident okruživalo i na bilo koji način i bilo kojim intenzitetom moglo da utiče na ovakav ishod kako bi se poboljšala bezbednost u moto sportu.

Fokus je bio na dva automobila – Grožanov i Alfa Tauri koji je vozio Danil Kvjat i ustanovljeno je da ostali automobili nisu imali nikakav utica na nesreću.

Grožanov bolid kretao se brzinom od 241 kilometar na sat kada je izgubio kontrolu nad njim pri izlasku iz treće krivine, a nakon kontakta koji je imao sa Kvjatom. Kontakt je prourokovao da Grožan skrene desno i da zbog toga izgubio putanju. Isto se desilo i Kvjatu, ali on je uspeo da se vrati na stazu. Grožanov automobil je udario u zaštitnu ogradu pri brzini od 192 kilometra na sat, pod uglom od 29 stepeni. Pri kontaktu je bolid pretrpeo ozbiljna oštećenja, rezervoar je oštećen i razdvojen od zaštite. Oštećenja na bolidu, posebno delu osmišljenom za zaštitu vozača, dovela su do toga da Grožanovo levo stopalo bude zaglavljeno, ali je on ipak uspeo da izađe dovoljno brzo da povrede koje je doživeo ne budu opasne po život.

Roman Grožan
REUTERS/Hamad I Mohammed

U izveštaju je istaknuto da je reakcija medicinksog osoblja bila izuzezno brza – crvena zastava je istaknuta 5.5 sekundi nakon udesa, a lekarsko osoblje je stiglo za svega 11 sekundi. Grožan je iz vozila izašao za 27 sekundi.

Zaključak na osnovu ove i još 18 bezbednosnih istraga sprovedenih tokom prethodne sezone je da će se, u cilju poboljšanja bezbednosti, morati dalje da se radi na samim bolidima, stazama, opremi za bezbednost vozača kao i reakciji medicvinskog osoblja na samim stazama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare