Karlos Sains najbrži na Dakaru i u 62. godini!

Automoto 19. jan 202420:48 2 komentara
Karlos Sainz
DPPI via Guliver

Legendarni španski vozač Karlos Sainz osvojio je četrtu titulu najboljeg na Reliju Dakar i još jednom podigao granicu najstarijeg pobednika na 61. godinu.

Ovo je Sainzu prva pobeda kao vozača Audija, a pre samo godinu dana je imao tešku povredu leđa na reliju, kada su stradala dva pršljena. Reli pobedu Sainz senior proslavio je sa brojnom ekipom i prijateljima, ali i sa sinom, vozačem Ferarija Saninzom juniorom.

Dakar:

Posle naporne dvonedeljne vožnje kroz Saudijsku Arabiju, cilj je bio u Janbuuu, na obali Crvenog mora.

Sainz je pobedio sa jednim satom, 20 minuta i 25 sekundi prednosti ispred belgijskog debitanta Gijoma de Mevijusa u Overdrajv Tojoti, dok je slavni Francuz Sebastijan Leb, devetostruki reli prvak, bio treći.

Pobednički automobil kompanije Audi, Audi RS Q e-tron, prvi je pobednik na električni pogon, a biće odličan podstrek u F1 akciji za koju će nemački gigant biti spreman 2026. godine. Sainz je sva četiri puta pobedio u automobilima različitih proizvošača.

Amerikanac na Hondi, Riki Brabec, pobedio je u moto kategoriji i to drugi put u karijeri, dok je Špankinja Kristina Gutijerez bila najbrža u “Čelendžer” klasi i to kao tek druga žena koja je slavila u istoriji trke, posle Nemica Jute Klajnšmit 2001. godine.

Iza Brabeca sa 10 minuta i 53 sekundi zaostatka plasirao se vozač “Botswana’s Hero” Ros Branč, dok je Francuz Adrijen van Beveren treći.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare