Fenati suspendovan na dve trke!

Moto 2 9. sep 201817:09 > 17:11
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Romano Fenati neće voziti na naredne dve trke Moto2 kategorije Svetskog šampionata, pošto je suspendovan zbog šokantnog poteza na Velikoj nagradi San Marina i Riminija.

Fenatiju je pokazana crna zastavica na stazi „Marko Simončeli“ zbog neodgovorne vožnje, pošto je po izlasku iz šeste krivine pokušao da pritisne kočnicu na motoru Stefana Mancija. Njih dvojica su prethodno vodili veliku borbu u kojoj je Manci u jednom trenutku izgurao rivala sa staze, a Fenati je potom pokazao želju da mu se oštro osveti, a pritom je rizikovao njegovu bezbednost.

Svetska motociklistička federacija je nekoliko sati objavila da je Fenati prekršio Član 1.21.2 pravilnika Svetskog šampionata u kojem stoji: „Vozač mora da vozi na odgovoran način na koji ne stvara opasnost po druge učesnike na stazi“.

Fenatijev prekršaj se smatra ozbiljnim, pa je on suspendovan sa trka u Aragonu i Japanu. Italijan ima pravo žalbe u roku od 30 minuta od trenutka kada dobije obaveštenje o kazni, a uz nju mora da priloži 1.320 evra. Manci je zbog svog poteza kažnjen pomeranjem za šest mesta na startu naredne trke u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama.

Iako ima tek 22 godine, Italijan već ima veliku istoriju incidenata. Pre nekoliko godina se potukao sa policajcem koji je želeo da mu uruči kaznu za parkiranje, a pre dve godine mu je uručen otkaz u Skaj VR46 timu posle sukoba sa Učijem Salučijem, jednim od čelnika ekipe. Takođe je izbačen iz Akademije Valentina Rosija.