Dosta je bilo – Fenatiju uručen otkaz!

Moto 2 10. sep 201812:02 > 12:31
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Ekipa Marineli Snajpersa objavila je da je uručila otkaz Romanu Fenatiju posle njegovog poteza na Velikoj nagradi San Marina.

Italijanski tim je u nedelju posle 13. trke sezone najavio da će odluku o budućnosti svog vozača doneti hladne glave, a taj trenutak se desio manje od 24 časa posle incidenta na stazi „Marko Simončeli“.

Povezano

Fenatiju je pokazana crna zastavica na stazi „Marko Simončeli“ zbog neodgovorne vožnje, pošto je po izlasku iz šeste krivine pokušao da pritisne kočnicu na motoru Stefana Mancija. Njih dvojica su prethodno vodili veliku borbu u kojoj je Manci u jednom trenutku izgurao rivala sa staze, a zbog toga je naknadno kažnjen pomeranjem za šest mesta na startu naredne trke u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama. S druge strane, Fenatiju je izrečena suspenzija na dve trke, ali je ostao bez angažmana do kraja sezone, a izvesno i za naredni šampionat.

„U redu, to je neoprostivo. Pošto je i Manci takođe kažnjen, to je još jedan razlog zašto nema opravdanja. Tim se distancira od postupka svog Moto2 vozača i izvinjava se svetu sporta na najgorem mogućem primeru, loša slika je poslata za naše sponzore, a navijači su razočarani“, stoji u saopštenju koje je objavljeno u subotu.

Marineli Snajpers se tada takođe zahvalio Forvardu, čije boje Manci brani, na naporima da se „vatra ugasi brzo“. Zanimljivo je da Fenati ima ugovor za narednu sezonu baš sa Forvardom, ali postoji velika mogućnost da do te saradnje ni ne dođe, pošto je MV Agusta, partner italijanskog tima, najavila da ne želi problematičnog vozača u timu. Za to je i stigla potvrda u ponedeljak posle podne. 

„U celoj mojoj karijeri nisam video da se neko ponaša tako, da izlaže tolikom riziku drugog vozača. Vozač koji može tako da se ponaša nikada neće moći da predstavlja naš tim koji se zalaže za drugačije vrednosti. Iz tog razloga, ne želimo da bude naš vozač kada se vratimo u šampionat“, rekao je Kastiljoni. 

Ovo je najgora i najtužnija stvar koju sam video na nekoj moto trci. Pravi sportista se nikad tako ne bi ponašao. Da sam ja u Dorni, proterao bih ga iz sveta trkanja. Što se tiče njegove buduće pozicije kao vozača MV Aguste u Moto2, protiviću se tome i truditi da se to ne desi“, najavio je prvi čovek MV Aguste Đovani Kastiljoni.

Sa 22 godine Italijan već ima veliku istoriju incidenata. Pre nekoliko godina se potukao sa policajcem koji je želeo da mu uruči kaznu za parkiranje, a pre dve godine mu je uručen otkaz u Skaj VR46 timu posle fizičkog sukoba sa Učijem Salučijem, jednim od čelnika ekipe. Tada je izbačen i iz Akademije Valentina Rosija, a nedeljni incident mu nije prvi na stazi, pošto je slično učinio tokom treninga pre nekoliko godina, kada je udarao i šutirao Niklasa Aja.