Lous prekinuo post, Dikson ispustio pobedu

Moto 2 11. okt 202015:30 > 15:38
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Sem Lous došao je do prve pobede posle četiri godine pošto je slavio na Velikoj nagradi Francuske, 10. trci sezone u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata.

Lous je u Le Manu profitirao od odustajanja svog sunarodnika Džejka Diksona, koji je izleteo sa staze pred sam finiš trke dok je držao čelnu poziciju. U tim trenucima vozač Petronasa je držao sigurnu prednost, pošto su se dvojica Britanaca borila za prvu poziciju tokom prve polovine trke.

Povezano

Drugo mesto zauzeo je Remi Gardner iz SAG tima, dok je treći bio vozač Skaj VR46 tima Marko Beceki. Australijanac je borbu sa Becekijem rešio u poslednjoj krvini, a njih dvojicu su na kraju delile tri i po desetinke.

Dikson je u Le Manu imao šansu da dođe do svog prvenca i bio je u savršenoj poziciji da to učini, ali ga je neiskustvo koštalo u promenljivim uslovima. Lous je tako upisao prvi trijumf još od Velike nagrade Aragona 2016. godine, a četvrti u karijeri.

U borbi za podijum učestvovao je i Lousov timski kolega Augusto Fernandes, ali i Ćavi Vjerhe iz Petronasa, međutim, on je imao težak pad u ranoj fazi trke. Fernandes je na kraju bio četvrti, ispred vozača Intakta Toma Lutija i Džoa Robertsa, koji je trebalo da startuje sa pol pozicije, ali je zbog kvara morao samog začelja. Sedmi je bio Fabio di Đanantonio, ispred Lorenca Baldasarija, Somkijata Čantre i Marsela Šrotera.

Pored britanske borbe na čelu, Veliku nagradu Francuske je obeležilo i loše izdanje vodećeg u generalnom plasmanu Luke Marinija. Italijan je imao težak pad u petak tokom slobodnog treninga, ali se ipak našao na stazi u ostatku vikenda i zauzeo je tek 17. mesto i ostao bez bodova.

Marini u borbi za titulu sada ima 150 bodova, 15 više od Bastijaninija, koji je bio 11, pošto je kažnjen dodavanjem tri sekunde na vreme zbog ’skraćivanja’ staze. Beceki je treći sa 20 bodova manje od svog timskog kolege.

Svetski šampionat nastavlja se već narednog vikenda Velikom nagradom Aragona.