Akosti borba „ajkula“ u Indiji

Moto 2 24. sep 202311:21 0 komentara

Vozač Red Bul KTM Ajo tima Pedro Akosta pobedio je na 13. trci sezone Moto2 kategorije Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Indije.

VN Indije

Španac je na stazi „Bud“ upisao šesti trijumf ove sezone, sa tri i po sekunde prednosti u odnosu na Tonija Arbolina iz Mark VDS rejsinga, u okršaju dvojice vozača kojima su nadimci ’Ajkula’. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Amerikan rejsinga Džo Roberts, koji je u direktnom duelu pobedio Serhija Garsiju koji brani boje Ponsa.

Akosta je bio nezaustavljiv u Indiji tokom trke koja je prekinuta posle nepunog kruga zbog incidenta koji je izazvao Džeremi Alkoba iz Gresinija. Alkoba je napravio veliku grešku i sa staze izbacio nekolicinu vozača, između ostalih, Ćelestina Vijetija i Somkijata Čantre.

Posle inicijalnog starta, uz Akostu na čelu su bili vozač Aspara Džejk Dikson i Arbolino, da bi se Italijan izdvojio uz vodećeg u plasmanu posle drugog. Ipak, vozač Mark VDS rejsinga nije dugo uspeo da održi korak za svojim rivalom, ali njegovo drugo mesto praktično nijednog trenutka nije ugroženo.

I dok nismo dobili borbu za prve dve pozicije, za treću jesmo, pošto su se Garsija i Roberts borili praktično do cilja, a mala greška je mladog Španca mnogo koštala. Prethodno je Dikson ispao iz konkurencije za podijum, pošto ga je sa staze izbacio vozač Spid Apa Alonso Lopes.

Garsija je kroz cilj prošao osam i po desetinki iza Amerikanca, a pola sekunde ispred Manuela Gonsalesa. Sedmo mesto zauzeo je Zonda van der Gorbert, ispred Derina Bindera, Barija Baltusa i Markosa Ramiresa, kojeg je takođe Alkoba izbacio sa staze na startu. Vinovnik tog incidenta je dobio kaznu dugog kruga zbog toga, koju nije odradio, pa je sankcionisan još jednom, a kada je krenuo da odradi prvobitnu izleteo je sa staze.

Akosta na čelu generalnog plasmana sada ima 236 bodova, 39 više od Arbolina.

Svetski šampionat se nastavlja već sledećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Japana na stazi „Tvin Ring Motegi“, uz direktne prenose na Sport Klubu.