Ondžu sa druge planete za istoriju!

Moto 3 18. nov 201811:56 > 11:59
AJO Motorsport

Vozač Red Bul KTM Ajo tima Džan Ondžu ispisao je nove stranice istorije trijumfom na Velikoj nagradi Valensije u Moto3 kategoriji kojom je završen ovogodišnji Svetski šampionat.

Ondžu je kao osvajač Red Bulovog kupa novajlija dobio šansu da već na stazi „Rikardo Tormo“ debituje u šampionatu i to je na savršen način iskoristio. On će naredne godine braniti boje Red Bul KTM Ajo tima u najslabijoj klasi.

Turski motociklista je na svojoj prvoj trci postao najmlađi pobednik u istoriji sa 15 godina i 115 dana, čime je nadmašio rekord Skota Redinga deset godina.

Mladi Ondžu je slavio sa četiri sekunde prednosti u odnosu na šampiona Horhea Martina, a njima dvojici se na podijumu pridružio Britanac Džon Mekfi.


Ondžu je imao sjajnu trku, a vođstvo je preuzeo 12 krugova pre kraja, posle izletanja Tonija Arbolina, koji je startovao sa pol pozicije. Van staze je nedugo zatim završio i vicešampion Marko Beceki, koji je pratio mladog Turčina, kojeg do kraja trke praktično niko nije ni izazvao.

Najbolju trojicu sledio je Fabio di Đanantonio iz Gresinija, ispred vozača Leoparda Enee Bastijaninija i Haumea Masije, koji brani boje Bester Kapital Dubai tima. Među prvom desetoricom našli su se i Nikolo Antoneli, Nakarin Atiratpuvapat, Markos Ramirez i Selestino Vijeti.

Martin je šampionsku sezonu završio sa 240 bodova, Di Đanantonio je na kraju uspeo da se probije na drugo mesto sa 218 bodova, dok je Beceki treći sa 214.

Naredni Svetski šampionat u motocikilizmu startuje Velikom nagradom Katara 10. marta.