'Doktorova' deseta titula nije opsesija za Jamahu

Moto GP 14. feb 201712:46 > 12:48
© 2017 YAMAHA MOTOR RACING SRL

Šef tima Maverika Vinjalesa Ramon Forkada rekao je da u timu Jamahe nisu opsednuti desetom titulom Valentina Rosija, koju ‚Doktor‘ juri još od 2010. godine.

Rosi je bio nezaustavljiv u kraljevskoj klasi od 2001. do 2005. godine, a preostale dve titule u najjačoj kategoriji osvojio je 2008. i 2009. godine. Uz to, po jednom je bio šampion u klasama do 125 i 250 kubika.

Forkada, koji će sarađivati sa Vinjalesom, posle devet sezona koje je proveo sa Horheom Lorencom, međutim, veruje da uprkos tome što je Rosi najveća zvezda šampionata, Jamahi je samo bitno da osvoji titulu, a ne i koji vozač će do nje doći.

Japanci su ravnodušni. Žele titulu, a njihov glavni neprijatelj je Honda. To je njihov glavni cilj, a nije im toliko stalo do toga koji će im vozač to omogućiti. Sigurno je da ljude u marketingu zanima taj detalj, ali mogu da vas uverim da lidere projekta samo zanimaju pobede, bilo da to učine vozači Jamahe Teh 3 Jonas Folger, Žoan Zarko, Valentino ili Maverik. Oni žele da Jamahin vozač pobedi, a Rosijeva deseta titula im nije opsesija“, naglasio je Forkada.

Forkada je, ipak, priznao da bi za sam tim Jamahe deseta titula ‚Doktora‘ donela veliki ponos.

Unutar tima, koji vode Italijani, to bi bila drugačija priča. Naravno, ako bi Valentino osvojio desetu titulu, to bi bilo veoma važno za sam šampionat i sport. To bi bilo veliko dostignuće, koje dolazi posle toliko godina od njegove poslednje titule i doneo bi veću pažnju Moto GP šampionatu. Ali, što se tiče tehničkog osoblja u Japanu, njima je svejedno. Neprijatelj je Honda, a cilj je titula, kako među vozačima, tako i konstruktorima, o kojoj retko kada pričamo“, rekao je Forkada.

Ovogodišnji Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara 26. marta.