Espeleta: Bio bih presrećan da imamo 10 trka

Moto GP 4. apr 202017:30 > 17:32
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Prvi čovek Dorne, koja vodi Moto GP šampionat, Karmelo Espeleta rekao je da još ne razmatra da kompletna sezona bude otkazana jer postoji mogućnost da se održi dovoljan broj trka kada se situacija sa pandemijom koronavirusa smiri.

Za sada je šest trka ili odloženo i otkazano, a veruje se da će isti slučaj i sa onima koje su sledeće na redu – u Muđelu krajem maja i Barseloni početkom juna.

Povezano

Od otkazivanja trka u Heresu i Le Manu, Dorna i Svetska motociklistička federacija su prestale da objavljuju nove verzije kalendara, a da bi se šampionat važio mora da ima 13 trke. Espeleta, međutim, naglašava da je to slučaj u normalnim okolnostima, a da je trenutna pandemija presedan i da to ne važi.

Ugovor kaže da moramo da imamo minimum 13 trka u normalnim okolnostima, a sada nije takav slučaj. Prema Svetskoj motociklističkoj federacije, uradićemo sve što možemo i kada budemo mogli. Štaviše, ako bismo imali šampionat od 10 trka, bio bih presrećan. Pokušaćemo da ih imamo više, ali ako uspemo i 10 to će značiti da je čovečanstvo dobro, što je najvažnija stvar. Trke sada nisu važne“, naglasio je Espeleta.

Broj obolelih od koronavirusa je prešao milion prethodnih dana, a preko 50.000 ih je bilo sa smrtnim ishodom.

Espeleta ističe da će u jednom trenutku morati da se razmisli da li sezona možda treba da bude kompletno otkazana, ali da još nije došlo to vreme.

U našim najgorim snovima, pomišljali smo da je otkazivanje moguće. Možda ćemol morati da razmislimo o tome, ali ima vremena. Naravno, može da se desi da se to desi ne zbog trka, već zbog čovečanstva, u slučaju da se stanje pogorša“, istakao je Espeleta.

Dorna i FIM su prethodno najavili da će razmotriti opciju da trkački vikendi traju po dva dana, umesto tri, kao i da sezona potraje do januara ukoliko bude potrebno. Ipak, Espeleta je poslednjih nedelja nagovestio da neće biti skraćivanja akcije.