Moto GP sezona ne kreće pre avgusta

Moto GP 25. apr 202012:26 > 12:35
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Velika nagrada Finske postala je 11. koja je otkazana ili odložena zbog pandemije koronavirusa u Moto GP šampionatu.

Finska je prvi put od 1982. godine trebalo da ugosti najbolje vozače na svetu sredinom jula, na novoj stazi „Kimiring“, koja je udaljena oko 100 kilometara od Helsinkija. Trka u Finskoj je prvobitno trebalo da se vrati u kalendar još pre dve godine, ali su usledila odlaganja, još pre poslednjeg.

Povezano

Pandemija koronavirusa je dovela održavanje trke u pitanje, a prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta nedavno je rekao da staza još nije dobila dozvolu, ali je potvrda o odlaganju stigla tek u petak.

Odluku o odlaganju Velike nagrade Finske su doneli Dorna i vlasnici ’Kimiringa’ u skladu sa preporukama Vlade. Finska Vlada je preporučila da se događaji sa više od 500 ljudi ne održavaju pre avgusta. Dorna je obećala da će objaviti kakva je budućnost Moto GP šampionata u Finskoj što je pre moguće“, stoji u saopštenju.

Test vozači svih šest proizvođača imali su prošle godine priliku da se upoznaju sa novom stazom, pošto je zvanično testiranje otkazano jer „Kimiring“ nije bio gotov. Oni su bili složni u oceni da je su delovi staze previše spori, a određene modifikacije su bile planirane pred samu trku.

Prethodnih dana pomerene su i trke u Nemačkoj i Holandiji, što znači da bi ovogodišnji Moto GP šampionat najranije mogao da startuje Velikom nagradom Češke 9. avgusta.