Prvenac Martina u Moto2, jeziv udes Šarina

Moto GP 16. avg 202013:27 > 13:31
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Red Bul KTM Ajo tima Horhe Martin došao je do prve pobede u karijeri u Moto2 kategoriji, pošto je slavio na petoj trci sezone, Velikoj nagradi Austrije, koju je obeležio težak udes Hafiza Šarina.

Trka u srednjoj klasi je imala dva dela, pošto je prekinuta posle teškog pada Malezijca. Vozač Italtransa Enea Bastijanini, koji je trijumfovao na prethodne dve trke, napravio je grešku i njegov motor je ostao nasred staze. Veliki broj vozača je uspeo da ga izbegne, ali ne i Šarin, koji je lansiran sa svog motocikla posle direktnog udarca u Bastijaninijev. Šarinu je odmah ukazana lekarska pomoć, ustanovljena mu je kontuzija karlice, a prebačen je u bolnicu na detaljne preglede.

Martin je od starta kontrolisao trku, a posle pauze koja je trajala oko pola sata nastavio je gde je stao prilikom prekida. Neko vreme se uz njega držao Luka Marini iz VR46 tima, ali je on posustao, međutim, drugo mesto mu nije bilo ugroženo nijednog trenutka. Šampion Moto3 kategorije iz 2018. je bio dve sekunde ispred Marinija, a ostvario je devet trijumf u karijeru. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se vozač Intakta Marsel Šroter, koji je vodio usamljenu borbu na trećoj poziciji. 

Najbolji među ostalima bio je Sem Lous iz Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga, ispred vozača Petronasa Ćavija Vjerhea i Marka Becekija, koji brani boje Skaj VR46 tima. Sedmi je bio Tom Luti, a pratili su ga Augusto Fernandes, Aron Kane i Džo Roberts.

Marini je zahvaljujući drugom mestu preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 78 bodova, a prate ga Bastijanini sa 73 i Martin i Lous sa po 59.

Svetski šampionat u motociklizmu nastavlja se narednog vikenda Velikom nagradom Štajerske, koja će takođe biti vožena na „Red Bul ringu“.