Lude kvalifikacije u Le Manu pripale Kvartararu

Moto GP 10. okt 202015:16 > 15:17
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Petronas Jamahe Fabio Kvartararo osvojio je pol poziciju pred devetu trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Veliku nagradu Francuske.

Mladi Francuz je bio nadomak rekorda u Le Manu, a najbolje startno mesto obezbedio je krugom od 1:31.315 minuta.

Kvartararo je na kraju imao nešto više od dve desetinke prednosti u odnosu na Džeka Milera na Pramak Dukatiju. Uz njih dvojicu u prvom startnom redu naći će se i vozač Dukatija Danilo Petruči, koji je bio tri i po desetinke iza Francuza.

Vodeći u generalnom plasmanu je u kvalifikacijama nastavio tamo gde je stao u slobodnim treninzima i praktično nije bio ugrožen na samom čelu. Ostali vozači su u samom finišu kvalifikacija redom popravljali svoja vremena, pa je sedam desetinki tako delilo Kvartarara na prvoj i Migela Oliveiru na 12. poziciji.


Upravo Portugalac je, inače, doveo do odlaganja početka kvalifikacija, pošto mu je posle desetak minuta četvrtog treninga pukao motor, pa je ostavio za sobom ulje na stazi. Usledio je prekid od skoro pola sata, a kada je akcija nastavljena Oliveira je imao novo izletanje, ali je uspeo da se nađe na stazi u kvalifikacijama.

A kada je došla borba za pol poziciju, ona je bila poprilično haotična, a u njoj se Kvartararo najbolje snašao. I dok Milerovo drugo mesto nije toliko iznenađujuće, to što se Petruči probio na treću poziciju sigurno je malo ko očekivao. Italijan je u borbi za prvi startni red pobedio Kala Kračloua iz LCR Honde, koji je bio samo 12 hiljaditink sporiji.

Peto vreme imao je vozač Jamahe Maverik Vinjales, ispred Andree Dovicioza na Dukatiju i drugog vozača Pramak Dukatija Frančeska Banjaje. Najbolju desetoricu kompletirali su vozač KTM Pol Espargaro, Žoan Zarko iz Avintije i Valentino Rosi na drugoj fabričkoj Jamahi. Njih su sledili drugi vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli i Oliveira.

Pored toga što je Kvartararo došao do pol pozicije na domaćem terenu, svoje treće ove sezone, kvalifikacije je obeležio i loš rezultat njegovog glavnog konkurenta u borbi za titulu Đoana Mira. Vozač Suzukija je morao u prvi deo kvalifikacija, koji je završio na 14. poziciji, pa će tek iz petog reda započeti devetu trku sezone.

Veliku nagradu Francuske možete da pratite u nedelju od 13 časova na Sport Klubu 3.