Alonso juri ka Rosijevom rekordu i tituli

Moto GP 7. jul 202411:54 5 komentara

Vozač Aspara David Alonso slavio je na Velikoj nagradi Nemačke, devetoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata.

Mladi Kolumbijac je na stazi „Sahsenring“ došao do šeste pobede ove sezone, čime je nastavio dominaciju od početka šampionata. Do kraja sezone je ostalo još 12 trka, a ako nastavi u ovom ritmu Alonso će izvesno ugroziti rekord Valentina Rosija od 11 trijumfa u godini.

VN Nemačke

Najbliži vozaču Aspara bio je Taijo Furusato iz Honda tima Azije, sa 187 hiljaditinki zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Ivan Ortola iz MT helmetsa.

Posle starta sa pol pozicije u vođstvu se našao Kolin Vejer, međutim, mladi Holanđanin je izleteo sa staze u drugom krugu. Od tog trenutka se Alonso ustalio u vođstvu, u prvim trenucima ga je izazivao David Munjos, da bi se u drugoj polovini probio Furusato. Do samog finiša u toj borbi je učestvovao i vozač Red Bul KTM Ajo tima Hose Antonio Rueda, koji je izgubio kontrolu u pretposlednjem krugu i nastavio pravo u prvoj krivini.

Furusato je izazivao Alonsa do cilja, ali mu je ponestalo prostora da pokuša da napadne, dok je Ortola bio 339 hiljaditih delova sekunde iza Kolumbijca. Iza vozača na podijumu sledio je dvojac Leoparda Adrijan Fernandes i Anhel Pikeras, ispred Rjuseija Jamanake i Danija Olgada. Među top10 našli su se i Munjos, Tacuki Suzuki i Skot Ogden, dok je Vejer kroz cilj prošao kao 18.

Alonso na letnju pauzu ide sa 179 bodova na čelu generalnog plasmana, Ortola ima 121, a Olgado 120.

Svetski šampionat se nastavlja Velikom nagradom Britanije na „Silverstonu“ od 2. do 4. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare