Banjaja: Neke trke će morati da budu kraće

Moto GP 29. mar 202312:19 7 komentara
Frančesko Banjaja
Copyright: xJosexSalgueiro/SPP

Prema rečima aktuelnog svetskog šampiona MotoGP, Frančeska Banjaje, dužina trka na nekim stazama u kalendaru "kraljevske klase" moraće da bude skraćene, zbog uključivanja trka sprinta.

Format sprinta debitovao je prošlog vikenda na Velikoj nagradi Portugala. Obe trke na „Portimau“ dobio je Banjaja, koji je po završetku vikenda rekao da sa fizičke tačke gledišta, vikend u Portugaliji nije bio baš opterećujući, barem za njega.

Međutim, po mišljenju italijanskog trkača, na drugim stazama situacija će biti drugačija. Zato je pozvao organizatore prvenstva da skrate glavne trke, koje su na programu u nedelju.

„Sigurno da je novi raspored drugačiji, ovo je bio njegov debi, tako da su svi već sada malo nervozniji. U ovom trenutku sam malo umoran, a i juče (subota) sam bio, jer je dan bio tako dug“, pričao je Banjaja u nedelju.

„Ako se kvalifikujete za mesto u prvom redu, imate dosta medijskih obaveza pre nego što uzmete neki obrok i počnete da se pripremate za sprint. Ovo je sada nešto potpuno drugačije i svi treba da se prilagodimo tome, pošto je to u ovom trenutku naša trenutna realnost.“

„Svakako da će na nekim stazama nedeljne trke morati da se skrate. Staza u Portugalu nije bila fizički teška, ali ona u Muđelu, ili „Pista Amerika“, svakako su teške. Na tim stazama mislim da ćemo morati da napravimo neke promene“, rekao je Banaja posle pobede u Portimau.

Zbog uvođenja sprint trka, promenjen je i format celog vikenda u kraljevskoj klasi. Petak ponovo uključuje dva treninga, ali je drugi duži 15 minuta, a ukupan plasman dve sesije petkom određuje kojih deset vozača ide direktno u drugu fazu kvalifikacija i ko će morati da prođe prvu. Same kvalifikacije održavaju se u subotu ujutru, a ti rezultati određuju redosled početka sprinta, ali i glavne trke u nedelju.

Komentari (7)

Vidi sve komentare