Banjaja najbrži uz rekord na „Sahsenringu“

Moto GP 17. jun 202215:07 > 15:11 13 komentara
Frančesko Banjaja
Ducati Motor Holding SpA

Vozač Dukatija Frančesko Banjaja ostvario je najbolje vreme na drugom treningu i ujedno tokom celog prvog dana akcije pred Veliku nagradu Nemačke, 10. trku ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

VN Nemačke

Italijan je na putu do najbolje pozicije postavio rekord staze „Sahsenring“, u vremenu od 1:20.018 minuta. Pored Banjaje, brže od prethodnog rekorda, koje je postavio Mark Markes, vozio je i Luka Marini iz VR46 tima, koji je imao 115 hiljaditinki zaostatka u odnosu na svog sunarodnika. Najbliži njima dvojici bio je najbrži tokom prepodnevnog treninga Džek Miler, koji je bio nešto manje od dve desetinke iza timskog kolege.

Ukupno pet vozača Dukatija našlo se među najbržom šestoricom, a između njih se umetnuo Aleš Espargaro na Apriliji, kojeg je sledio dvojac Pramaka Žoan Zarko i Horhe Martin. Ukupno 16 vozača imalo je zaostatak manji od devet desetinki u odnosu na Banjaju, a čak sedmorica manji od pola sekunde. U toj grupi našli su se i branilac titule Fabio Kvartararo i Maverik Vinjales na drugoj Apriliji.

Posle dva treninga mesto u drugom delu kvalifikacija trenutno imaju i Fabio di Đanantonio i Đoan Mir, dok su ispod crte, između ostalih, Aleks Rins, Enea Bastijanini i Pol Espargaro.

Nijedan od vozača koji su trenutno u kraljevskoj klasi, inače, nikada nije slavio na „Sahsenringu“ u najjačoj kategoriji, pošto je na toj pisti od 2013. godine neprikosnoven bio Mark Markes. Osmostruki svetski šampion je završio sezonu posle trke na „Muđelu“ jer je morao na četvrtu operaciju ruke, što znači da će „Ring“ dobiti novog kralja.

Akcija na istoku Nemačke nastavlja se u subotu od 9.55 trećim treningom, četvrti je na programu od 13.30, dok se kvalifikacije voze od 14. Trka za Veliku nagradu Nemačke vozi se u nedelju od 14 časova, sve uz direktne prenose na Sport Klubu 3.