Banjaja posle velike greške: Previše sam želeo

Moto GP 25. sep 202213:13 16 komentara
Frančesko Banjaja
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Dukatija Frančesko Banjaja smatra da je izleteo u poslednjem krugu Velike nagrade Japana jer je bio previše ambiciozan.

Narednog vikenda je na programu Velika nagrada Tajlanda, a čitavu akciju iz Burirama moći ćete da pratite ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformi.

Banjaja je i pre greške u finišu trke imao problema, konkretno sa pritiskom unutar prednjeg pneumatika. Italijan je startovao sa 12. mesta i takav razvoj situacije je dodatno usporio njegov pokušaj da se dokopa što bolje pozicije. U završnici trke je došao do devete pozicije i napadao je Fabija Kvartarara, pre nego što je izleteo u trećoj krivini. „Peko“ je na taj način ostao bez plasmana, po peti put u aktuelnoj sezoni. Do kraja godine su preostale još četiri trke, a 25-godišnjak sada zaostaje 18 bodova za Kvartararom u borbi za titulu.

MotoGP

„Svaki poen je važan, pokušao sam da dođem do boljeg plasmana. Previše sam želeo – bilo bi bolje da sam trku završio iza Fabija, ili odabrao bolji momenat za preticanje. Kada se trkate uvek mislite o velikim poduhvatima – želeo sam da obiđem Kvartarara i približim se Maveriku Vinjalesu. To je bilo ambiciozno, jedino sa takvim stavom mogu da se borim za titulu. Pogrešio sam, zato sam i izleteo“, rekao je Banjaja.

Italijan je priznao i da je imao sreće jer nije udario u rivala dok je pokušavao da ga pretekne. Odustajanjem u Japanu je prekinuo seriju od pet uzastopnih plasmana na podijum, koja uključuje i četiri pobede. Uprkos tome, Banjaja smatra da nije potrebna promena pristupa u nastavku sezone.

„Trkački vikend u Japanu je bio nesvakidašnji. Ujutru, pre trke, sam bio konkurentan, pa su dešavanja tokom same Velike nagrade pomalo čudna. Znao sam da će biti teško jer smo startovali sa nepovoljne pozicije. Na Tajlandu ću pokušati da budem bolji, da se borim za najviši plasman. Neću biti agresivniji nego sada, to nije neophodno. Potrebni su mi nastupi poput onih u Aragonu i Mizanu – potpuna koncentracija i optimalan tempo, moram da skupljam bodove“, zaključio je vozač Dukatija.

Na stazi Motegi u nedelju je slavio Džek Miler dominantnom vožnjom.