Banjaja za SK: Naučio sam lekciju prošle sezone

Moto GP 23. jan 202316:33 31 komentara
Frančesko Banjaja
Ducati Corse

Šampion kraljevske klase Frančesko Banjaja rekao je za Sport Klub da je vrlo brzo posle osvajanja titule shvatio šta je postigao.

Italijan je prošle sezone ostvario neverovatan preokret, pošto je na polovini sezone imao 91 bod manje od vodećeg Fabija Kvartarara, kojeg je na kraju pobedio za 17 bodova. Popularni Peko je tako došao do svoje druge titule, pošto je četiri godine ranije bio najbolji u Moto2 kategoriji, a ujedno je doneo Dukatiju drugu šampionsku krunu u istoriji, prvu posle 15 godina.

Povezano:

“Nije prošlo mnogo vremena kao 2018. pre nego što sam shvatio da sam šampion, desilo se to praktično odmah jer verujem da smo se mnogo borili za to, a kada smo to postigli bilo je neverovatno. Više sam razmišljao o tome da sam najbrži na svetu nego da sam šampion sveta, to je ono što sam morao da shvatim“, rekao je Banjaja za Sport Klub na prezentaciji Dukatija u Madoni di Kampiljo.

Banjaja je za odbranu titule odlučio da svoj standardni broj 63 zameni jedinicom. Prethodni vozač koji je to učinio bio je Stoner posle osvojene druge titule 2011. godine.

„Iskreno, više sam razmišljao o broju 63, ali sam odlučio da sačekam do slikanja (pred sezonu), kada sam stigao tamo čekala su me oba broja, da bih stavio broj jedan jer verujem da je ispravno da svetski šampion nosi jedinicu na svom motoru, a takođe i da bih odao poštovanje prošloj godini kada smo odradili neverovatan posao“, naglasio je Banjaja.

Na pitanje da li oseća veći pritisak sada pošto je šampion, nego što je slučaj bio prethodne sezone, italijanski motociklista je odgovorio:

„Sigurno je da taj deo odbrane titule nije lak, ali u ovom trenutku razmišljam da budu konkurentan koliko to mogu, pokušaću da budem bolji nego prošle godine, naučio sam lekciju, pokušaću da budem u igri od samog starta“.

Frančesko Banjaja
Ducati Corse

Predstojeća sezona razlikovaće se od svih prethodnih jer će vozači imati dve trke tokom vikenda – standardnu u nedelju i sprint u subotu. Banjaja kaže da nije još siguran šta da očekuje.

„Smatram da od prvog dana radimo vredno na treninzima, spremni smo za to, ali je teško sada reći nešto, da bih odgovorio na ovo pitanje prvo morate da probate, a onda razumete šta treba da promenite što se tiče priprema. Ali, verujem da radim veoma dobro sa svojim trenerom, imam sreću što radim sa njim jer je veoma takmičarski nastrojen“, ističe Banjaja.

Između dve sezone došlo je i do promene u Dukatiju, pošto je Enea Bastijanini zamenio Džeka Milera. Bastijanini je braneći boje Gresinija prošle sezone bio senzacionalan, a Banjaja kaže da veruje da njih dvojica mogu dobro da rade zajedno.

„Pokušaću da odbranim titulu koliko god budem mogao, Enea mi je novi timski kolega, verujem da imamo veoma dobar odnos jer se dugo poznajemo. Trkali smo se jedan protiv drugoga u minimotorima, celog života se znamo. To sigurno donosi drugačiji način rada unutar boksa, ali moramo sve da razumemo, da radimo zajedno i stvorimo dobru atmosferu u garaži, ali dovoljno smo pametni da to učinimo kako treba. Pored njega, veliki broj vozača će želeti pobede, svi motori su konkurentni, svi vozači takođe i mi moramo da budemo bolji od njih“.

Nova MotoGP sezona startuje Velikom nagradom Portugala 26. marta i moći ćete da je pratite samo na Sport Klubu.

Frančesko Banjaja
Ducati Corse

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare