Čovek koji je odveo Rosija u Jamahu šef novog Moto GP tima

Moto GP 8. feb 202410:36 6 komentara
2024 TRACKHOUSE RACING MOTOGP TEAM

Trekhaus rejsing, koji je od ove godine zamenio RNF Apriliju u Moto GP šampionatu, imenovao je Davidea Brivija za novog šefa ekipe.

Brivio u američki tim stiže posle izletanu Formulu 1, gde je bio na poziciji trkačkog direktora i čelnika programa za mlade vozače. Italijan je prethodno radio u Jamahi i Suzukiju u kraljevskoj klasi i jedan je od najuspešnijih funkcionera.

Pod njegovim vođstvom, Suzuki se vratio na tron u najjačoj kategoriji 2020. godine, u šestoj sezonu od povratka u elitu, a krunu mu je doneo Đoan Mir. Brivio je tim napustio samo nekoliko meseci kasnije, da bi se Suzuki povukao iz kraljevske klase krajem 2022.

Prethodno je Brivio sa velikim uspehom radio u Jamahi, a on je imao jednu od ključnih uloga u dovođenju Valentina Rosija iz Honde 2004. godine. Na taj način promenjena je istorija i stvoreno jedno od najuspešnijih partnerstava svih vremena. Tokom perioda koji je Brivio proveo u u Jamahi Rosi i Horhe Lorenco su osvojili pet titula u konkurenciji vozača i četiri među konstruktorima.

Kada je ‘Doktor’ prešao u Dukati, Brivio je takođe napustio Jamahu i preuzeo ulogu nezavisnog konsultanta Rosijevog programa za razvoj mlade vozače koji je prerastao u Akademiju. Suzuki ga je angažovao 2013. godine da nadgleda testiranja, da bi napredovao do pozicije šefa tima kada je potvrđen povratak u kraljevsku klasu i tu funkciju je držao do januara 2021.

“Sve se odigralo bezo u poslednjih nekoliko dana, kada me je Džastin Marks, vlasnik tima, pozvao da pomognem timu u ovom izazovu. Uzbudljivo je biti deo ovog novog projekta os početka i radujem se upoznavanju sa timom i tome da vidim šta možemo da pružimo Moto GP šampionatu zahvaljujući uspešnoj viziji i iskustvu koje ovaj tima ima u drugim sportovima. Mogla bi ovo da bude sjajna kombinacija dva sveta”, rekao je Brivio.

Trekhaus je krajem prošle godine preuzeo mesto tima RNF koji je ostao bez licence zbog malverzacija, najviše svog glavnog sponzora koji je ostao dužan partnerima, ali i samom Moto GP šampionatu. Američki tim je zadržao sve – partnerstvo sa Aprilijom, vozače i ostatak osoblja, pa će njegove boje ove sezone braniti Migel Oliveira i Raul Fernandes.

Ovogodišnji Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara od 8. do 10. marta i moći ćete da ga pratite na kanalima Sport Kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare