Dalinja: Stav Dukatija je da ja nisam želeo Marka Markesa

Moto GP 28. nov 202313:58 18 komentara
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Pred početak prvog zvaničnog testiranja, dva dana nakon završetka sezone 2023, pred medijima je bio šef Dukatija Điđi Dalinja.

Povezano

„Prva stvar koju želim da kažem je hvala radnicima u fabrici, našim vozačima koji su obavili fenomenalan posao, svi oni. Želim od srca da se zahvalim svima koji rade u Dukati rejsingu. Počeli smo sa motorom koji je na početku sezone dobro funkcionisao, ali smo ipak uspeli da ga unapredimo u nekim aspektima u kojima su neki od naših rivala bili bolji, na primer na startu ili nekim drugim situacijama. Zato moram da se zahvalim onima koji su vredno radili“, rekao je na početku Dalinja.

Mark Markes je u utorak prvi put seo na Dukatijev motor i voziće za Gresini od sledeće sezone, ali Dalinja nije (bio) presrećan zbog toga.

„Da, stav Dukatija bio je da je ne želim Marka Markesa. Ipak, zanima me da ga vidim, da čujem kakve će mi komentare dati jer je on ipak jedan od najvažnijih vozača u istoriji motociklizma i zbog toga nam je čast što je želeo naš motor. Dopada mi se što je takav šampion želeo naš motor, to me čini veoma ponosnim. Činjenica da je sa njim potpisan ugovor na godinu dana je deo igre, vozači satelitskih timova obično i nemaju duže ugovore. Na nama je da se pobrinemo da svi dobiju najbolje moguće“, rekao je šef Dukatija.

„Sve vozače uvek saslušam na potpuno isti način. Nikada ne slušam samo jednog vozača, to bi bilo pogrešno jer je cilj da se motor unapredi. Sumnjam da bi ikada iko rekao – motor ima problem, ali ako ga ja rešim biće brži i vozač fabričkog tima. Uvek sam slušao sve i tako ću i nastaviti“.

„Mark je nezgodan vozač, baš zato što je jedan od najvažnijih u istoriji, moraćemo dobro da pazimo na odnose među svim timovima i vim ljudima koji rade u Dukatiju jer smatram da je jedan od naših najjačih aduta harmonija koja vlada u našem timu“, dodao je.

Dalinja kaže da stil vožnje koji ima Markes može samo dobro da se uklopi sa Dukatijem:

„Praktično svi vozači koji su vozili naš motor su pobeđivali. Svakako ćemo znati kako da prilagodimo motor njegovim potrebama i njegovom stilu“.

Šef Dukatija ne veruje da će Markesov dolazak u Dukati uticati na Frančeska Banjaju:

„To ne menja Peka. On je dvostruki Moto GP šampion i daće sve da to postane i treći put. Nema mnogo vozača koji su titulu osvajali dve godine zaredom i to ga već čini jednim od najvažnijih vozača u istoriji“.

Odgovorio je Dalinja i na pitanje zašto Horhe Martin nije dobio mesto u fabričkom timu za sledeću sezonu:

„Horhe je imao neverovatnu sezonu. Ali, nažalost, u fabričkom timu imamo samo dva mesta. Ugovori postoje i oni moraju da se poštuju jer mi u Dukatiju poštujemo ugovore. Na kraju godine, kada ugovori isteknu, sešćemo i razmotriti situaciju. Sa Horheom smo dobro uradili domaću zadaću, dali smo mu motor sa kojim je cele sezone mogao da bude konkurentan, bez ikakvih igara, bez ikakvih ideja da ga kažnjavamo jer se trka“.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare