FIM potvrdio: Kazna na snazi kad Markes bude učestvovao

Moto GP 28. mar 202314:04 komentara
Mark Markes
Copyright: xJosexSalgueirox/xSP

Danas je objavljena i zvanična presuda Marku Markesu, pose incidenta na Velikoj nagradi Portugalije, u kojoj je španski vozač izazvao ozbiljan incident.

Povezane vesti

Prema članu 3.5.5 Pravilnika FIM Gran pri Svetskog prvenstva, 26. marta 2023. godine u 15.13 časova, doneta je odluka na sastanku FIM MotoGP stjuarda, a u prisustvu Marka Markesa, vozača na motoru broj 93:

Motiv

Dana 26. marta 2023. u 14:06,02 časova, tokom MotoGP trke „GRANDE PRÉMIO TISSOT DE PORTUGAL“ u krivini 3, vozač motora sa brojem 93, vozio je preterano agresivno i izazvao pad, u kojem je učestvovao i vozač na motoru sa brojem 88.

Bilo je to u suprotnosti sa specifičnim instrukcijama datim MotoGP vozačima i timovima, a vezanim za ometanje trke i smatra se neodgovornom vožnjom, koja izaziva opasnost za druge konkurente. Iz tog razloga ovo je prekršaj iz člana 1.21.2 Pravilnika FIM Gran pri Svetskog prvenstva.

Sankcije

Iz navedenih razloga, na sastanku FIM Moto GP stjuarda doneta je odluka o kazni dvostrukog dugog kruga na Velikoj nagradi Argentine, u u skladu sa članovima 3.2.1 i 3.3.2.3.

Primena sankcije

Posle ovakve odluke na sastanku FIM Moto GP stjuarda, donete 26.03.2023. u 15:13 časova, FIM MotoGP™ Stewards Panel ovim pojašnjava svoju odluku u pogledu primenjivosti. Uzimajući u obzir povredu i činjenicu da će Mark Markes propustiti Veliku nagradu Argentine, a sa namerom da se kazna ispoštuje u skladu sa odlukom, dvostruki dugi krug Markes će odraditi na prvoj sledećoj Moto GP trci, na kojoj će Španac učestvovati.