Honda će testirati Kaleksovu šasiju pre VN Amerike

Moto GP 23. mar 202315:59 1 komentar
Honda
AP Photo/Florian Schroetter

Hondin Moto GP tim testiraće šasiju nemačkog Kaleksa pred treću trku sezone 2023 u kraljevskoj klasi, Veliku nagradu Amerike, koja će biti održana sredinom aprila. Ideja Japanaca je da koriste ovu šasiju tokom trke, što znači da bi ona mogla da debituje upravo na "Pisti Amerika" u blizini Ostina, u Teksasu.

Poslednje tri godine nisu bile baš preterano uspešne za japanskog proizvođača, koji je upisao i dve sezone bez ijedne pobede (2020 i 2022). Jedan od najvećih razloga „posta“ je i teška povreda prve zvezde Honde, Marka Markesa, ali ne može da se prenebregne nezadovoljstvo ostalih članova tima kvalitetom motora RC213V.

Tokom predsezonskih testova za 2023. godinu, stvari nisu izgledale puno bolje za Markesa i kompaniju, što je jedan od razloga zašto je Honda „bacila oko“ na Kaleksovu šasiju. Ove dve kompanije rade zajedno od sredine prošle godine, a njihov prvi zajednički projekat bila je zadnja viljuška, koju je Markes koristio na kraju 2022.

Povezane vesti

Saradnja će se nastaviti i ove godine, ali neće biti reč samo o zadnjoj viljušci, već i o celokupnoj šasiji. Hondin prvobitni plan bio je da testiranja obavi na jednodnevnom testu u Herezu, koji će biti održan u ponedeljak posle Velike nagrade Španije.

Međutim, zbog poteškoća koja su se dogodila tokom predsezonskih ispitivanja, ti planovi su promenjeni. Novu šasiju će sada testirati probni vozač Honde Štefan Bradl, tokom privatnog testiranja u Heresu, nedelju dana posle Velike nagrade Argentine. Ako se ispostavi da su ovi testovi pozitivni, Kaleksova šasija bi takođe mogla da bude odneta u Sjedinjene Države, gde bi mogla i da se koristi tokom Velike nagrade Amerike, koja će se održati 16. aprila.

Testovi sa novom šasijom na „Heresu“ zakazani su za period od 4. do 6. aprila, a prisustvovaće mu novi tehnički direktor Honde Ken Kavauči. Istog dana na španskoj stazi, testiranja će obaviti i ekipe KTM, Aprilije i Jamahe, svi sa svojim probnim vozačima, jer van zvaničnih testova trkačkim vozačima nije dozvoljeno da učestvuju u testiranjima.

U toku sezone 2023. postoje samo dva dana zvaničnih testova, koji će se održati u Heresu 1. maja, odnosno u Mizanu 11. septembra, posle Velike nagrade Španije i Velike nagrade San Marina.

Komentari (1)

Vidi sve komentare