Malo je teže kada si prvi: Martin pao, Banjaja uzvratio!

Moto GP 15. okt 20239:53 51 komentara

Horhe Martin prvi put je sinoć otišao na počinak kao lider u generalnom plasmanu u MotoGP šampionatu.

Šta je sanjao, ne znamo – verovatno pobedu i titulu prvaka sveta u „kraljevskoj kategoriji“ – ali, kada se jutros probudio, obukao odelo i vratio na mesto na kojem je juče samouvereno pobedio u sprint trci, dogodila mu se noćna mora.

Generalni plasman: Banjaja 346, Martin 328, Beceki 281…

Kao prvi u šampionatu i vodeći na trci za Veliku nagradu Indonezije, Španac je pao sa svog Pramak Dukatija u „baksuznom“ 13. krugu i otvorio put najvećem rivalu ka pobedi i ekspresnom povratku na prvo mesto. Frančesko Banjaja to nije mogao da odbije.

VIŠE O MOTO TRKAMA:

Svetski šampion prvo se „sabrao“, potom napao Maverika Vinjalesa i preuzeo vođstvo na pisti Mandalika, a onda u dramatičnom finišu odbranio svih 25 bodova i sprečio Vinjalesa da zabeleži prvu pobedu na Apriliji, dok se u borbu neprimetno uključio i Fabio Kvartararo na Jamahi.

Na kraju: Banjaja, Vinjales, Kvartararo za kraj neverovatne serije Martina, čoveka koji se na čelo kolone probio sa gotovo maksimalnim brojem bodova na prethodnih sedam sprint trka i velikih nagrada – bio je prvi i prvi u San Marinu, drugi i prvi u Indiji, prvi i prvi u Japanu, prvi i…

…poslednji danas u Indoneziji.

A, teško je rečima opisati kako je startovao Martin danas, kada je sa šeste pozicije u gridu izbio na prvo mesto pre prve krivine!? Kao iz katapulta pravo do kontrole trke, ali definitivno se pokazalo da nije isto stići i prestići prvog na tabeli.

Banjaja, koji je bio u priličnoj krizi forme u vreme najveće dominacije Martina, startovao je kao 13. i probio se do trećeg mesta kada se dogodilo ono što je u duši priželjkivao, ali nije želeo da kaže – da Španac popusti pod pritiskom i oseti težinu borbe za titulu koja mu od prošle godine pripada.

Uh, šta li nas tek čeka u Australiji narednog vikenda, gde će majstore vožnje na dva točka dočekati i ekipa Sportkluba.

Vikend za zaborav imao je i šestostruki prvak Mark Markez, koji je posle objave vesti da napušta Hondu nakon 11 zajedničkih sezona, doživeo dva pada u 24 sata.

Još pet trka do kraja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare