Markes: Divim se Rosiju, Rafa mi je inspiracija

Moto GP 19. maj 202213:52 > 14:28 47 komentara
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Slavni španski motociklista Mark Markes govorio je o ljudima koji su uticali na njegovu uspešnu karijeru, a posebno je iz sportskog sveta izdvojio trojicu – nekadašnjeg timskog kolegu, jednog velikog rivala i izuzetno popularnog sunarodnika koji se bavi drugim sportom.

Markez je u Moto GP šampionatu od 2013. godine, kada je u timu Repsol Honde zamenio Kejsija Stonera i za timskog kolegu imao Danija Pedrosu.

Moto GP:

„Pedrosa je bio drugačiji. Imao sam priliku da ga upoznam kada sam bio dete, a kada ste u tom uzrastu, privlače vas oni koji pobeđuju. Tada je pobeđivao Dani, ali osim toga, radio je stvari na drugačiji način. Učio sam mnogo od njega te 2013. godine, ali ne samo tada. Sećam se da sam pre zagrevanja podešavao svoj motocikl po uzoru na njega – govorili smo ‘Podesi kao Daniju’. Tako smo radili“, izjavio je Mark Markes.

Iako se navijači Marka Markesa i Valentina Rosija često svađaju na internetu oko toga ko je postigao više, Španac ima ogromno poštovanje kada govori o čuvenom „Doktoru“.

„Divim se onome što je Rosi postigao u svetu motociklizma, ne samo kada govorimo o broju titula. U pitanju je vozač koji je najviše izmenio naš sport. On je podučavao mnoge motocikliste koji voze danas, to se lako vidi na stazi. To sam rekao i kada se Valentino povlačio, a to mislim i sada“, rekao je osmostruki prvak sveta u motociklizmu.

Veliku inspiraciju Markez dobija od još jednog vrhunskog sportiste – trofejnog španskog tenisera Rafaela Nadala.

„Rafa je, kao i ja, imao mnoge povrede. Njegova ogromna želja za pobedom je velika inspiracija za mene“, kazao je Markez, koji je na masters u Madridu posmatrao duel Rafaela Nadala i još jedne španske teniske zvezde – Karlosa Alkaraza.