Markes: Nikome ne želim osećaj koji sam imao

Moto GP 14. jan 202212:58 > 16:30 18 komentara
Mark Markes
Honda Racing Corporation

Osmostruki svetski šampion Mark Markes rekao je da se oseća dobro posle problema sa vidom, kao i da veruje da može da bude spreman za početak sezone, ali da se apsolutno pridržava saveta lekara.

Povezano

Vozač Repsol Honde je u padu tokom motokros treninga u oktobru povredio očni nerv, što je povreda koju je doživeo i 10 godina ranije, a dovodi do dvostrukog vida. Španac je zbog toga propustio poslednje dve trke prošle sezone, a od znakom pitanja je bilo da li će biti spreman za ovogodišnji šampionat, kao i kako će to uticati na dalji tok njegove karijere. Srećom po Markesa, poslednjih nedelja njegovo stanje se znatno popravilo, pa se on ove nedelje našao na motoru prvi put posle tri meseca.

„Presrećan sam što sam se vratio na motor, ceo put je bio komplikovan. Problemi sa vidom nikada nisu laki, ali u poslednjih mesec dana se situacija popravljala. Bilo je teško, ali pratio sam savete lekara, istog koji mi je popravio vid 2011. godine. Proces je bio spor, ali sam i znao da će biti, a u takvim situacijama se nikad i ne zna. Poslednjih nedelja sam, ipak, osetio napredak, na kontroli je potvrđen moj osećaj, pa sam i dobio dozvolu da vozim. Odlučio sam se da prvo sednem na motorkros motor jer sam na takvom i doživeo povredu, izuzetno je zahtevan zbog promena elevacije, zbog čega je dobar vid i važan, i sve je proteklo u najboljem redu“, naglasio je Markes tokom brifinga sa novinarima koji je organizovala Honda.

Markesu će ovo biti četvrta sezona zaredom koju ne dočekuje potpuno spreman, a iako naglašava da je na pravom putu, još nekoliko provera ga čeka pre nego što dobije zeleno svetlo za testiranja, a potom i prvu trku.

„Ovo je već četvrta zima uzastopno da sam povređen, imao sam problema sa desnim ramenom, levim, rukom, a sada sa vidom. Prošle sezone sam se osećao sjajno posle pobeda u Ostinu i Mizanu, ali u životu se nikad ne zna, jedino što možete je da mislite pozitivno. Nikome ne želim osećaj koji sam imao, ali sam sada dobro. Otkako sam se povredio moj cilj je bio da budem spreman za prva testiranja, a potom i prvu trku, čini se da sam na pravom putu, ali moram da vidim kako će sve izgledati na GP motoru, na pravoj stazi. Vid je ozbiljna stvar, tako da moram da poštujem savete lekara. Voziću u Valensiji, želim da se postaram da budem spreman za predsezonu i da dočekam sezonu u najboljem mogućem stanju“, istakao je Markes.

Iako se sada oseća dobro, tek kada se bude našao na svojoj Hondi i bude odradio veliki broj krugova biće poznato da li će morati na operaciju ili ne.

„Sada se čini da mi neće biti potrebna operacija, ako vozim to znači da imam skoro savršen vid. Moj doktor želi da vidi kako će mi biti kada sam na stazi, kada odvozam veliki broj krugova, da li ću imati problema, koliko ću se zamarati, pre nego što mi dozvoli da vozim test u Maleziji. Celu situaciju smo prihvatili konzervativno, idemo korak po korak, s vremenom bi trebalo da se sve popravi, ako ne moraću na operaciju. Za sada nije potrebna operacija, ali moramo da sačekamo. Svakako ovo nije savršena predsezona, ali rame mi je mnogo bolje, kao i ruka, ali ćemo morati da razumemo način na koji bi trebalo da radim da ne bih imao problem sa bolom kao prošle sezone“, otkrio je Markes.

Nova sezona Moto GP šampionata počinje Velikom nagradom Katara 6. marta, a prva predsezonska testiranja na programu su na stazi „Sepang“ 5. i 6. februara. Kompletnu akciju tokom ovogodišnjeg šampionata moći ćete da pratite na kanalima Sport Kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare