Martin je vladar Le Mana! Markes skinuo skalp Banjaji!

Moto GP 12. maj 202414:45 370 komentara

Vozač Pramak Dukatija Horhe Martin kompletirao je dvostruki trijumf na Velikoj nagradi Francuske, pošto je posle slavlja u sprintu bio najbolji i na glavnoj trci.

VN Francuske

Španac je u Le Manu upisao drugu pobedu ove sezone, sa četiri i po desetinke prednosti u odnosu na Marka Markesa na Gresini Dukatiju. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se branilac titule Frančesko Banjaja, koji je bio desetinku i po dalje, i to pošto su se njih trojica u poslednjih nekoliko krugova do samog cilja borili za trijumf.

Neverovatna borba viđena je na stazi „Bugati“, i to pošto je Banjaja tokom dve trećine trke bio na samom čelu, pošto je preuzeo vođstvo od Martina na startu. Međutim, Španac je bio blizu sve vreme, da bi počeo da izaziva aktuelnog šampiona oko 20. kruga, a njihova borba omogućila je Markesu da im se približi. Osmostruki svetski šampion se sjajno probio posle starta sa 13. pozicije, imao je sjajan duel sa Fabiom di Đanantoniom iz VR46 tima, ali mu je kazna za Italijana zbog „prečice“ omogućila da mu pobegne.

Martin je posle nekoliko napada preuzeo vođstvo, nije vozio bez greške, ali Banjaja nije kretao u napad, a Markes je pred poslednja tri kruga potpuno prišao. Razlike između njih su bile minimalne, da bi u poslednjem krugu vozač Dukatija vrebao, ali umesto toga Markes je krenuo u napad i to je omogućilo Martinu da pobegne pred sam cilj.

Najbolji među ostalima bio je drugi vozač Dukatija Enea Bastijanini, i to pošto je odradio kaznu dugog kruga pošto je izašao van okvira staze kada je imao duel sa Alešom Espargarom na Apriliji, koji je završio na pomoćnom putu, iako nije bilo kontakta između njih. Peti je bio drugi vozač Aprilije Maverik Vinjales, ispred Di Đanantonija, Franka Morbidelija na Pramak Dukatiju i Breda Bindera iz KTM rejsinga. Među prvom desetoricom našli su se i Aleš i Aleks Markes na drugom Dukatiju ekipe Gresini.

Ono što je takođe obeležilo petu trku sezone je i izletanje jedinog debitanta Pedra Akoste, koji je bio previše ambiciozan u pokušaju da pretekne i Vinjalesa i Diđu o istom trošku. Van staze su, između ostalih, završili i prošlogodišnji pobednik u Le Manu Marko Beceki i miljenik domaće publike Fabio Kvartararo.

Martin na čelu generalnog plasmana sada ima 129 bodova, 38 više od Banjaje, a 30 od Markesa i Bastijaninija.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se za Veliku nagradu Katalonije na stazi „Katalunja“ od 24. do 26. maja, uz prenose na Sport Klubu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare