Mekfi u Maleziji prekinuo post dug dve godine

Džon Mekfi
xTheoxKaranikosx via Guliver Image

Vozač Maks rejsinga Džon Mekfi došao je do prve pobede posle više od dve godine, pošto je slavio na Velikoj nagradi Malezije, pretposlednjoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, posle neverovatnog poslednjeg kruga i starta sa 22. pozicije.

Britanac je na stazi „Sepang“ došao do četvrtog trijumfa u karijeri, a prvog od sredine septembra 2020. godine, kada se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u Mizanu.

Mekfi je u borbi za trijumf za 48 hiljaditinki pobedio svog timskog kolegu Ajumua Sasakija, dok je treći bio Serhio Garsija iz Gasgas Aspara.

Novi šampion najslabije klase Isan Gevara, koji je prošle nedelje obezbedio titulu, zauzeo je 12. mesto, što mu je najlošiji plasman na trkama koje je završio ove sezone.

Veliki broj vozača učestvovao je u borbi za trijumf na povratku u Maleziju posle dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, ali se sve svelo na okršaj u finišu. Baš tada je Mekfi iskoristio svoju šansu, koju je ispustio mnogo puta poslednjih sezona, a iza njega, Sasakija i Garsije u glavnoj grupi sledili su Đaume Masija, Diogo Moreira i Denis Fođa.

Sedmo mesto, sa skoro šest sekundi zaostatka, zauzeo je Danijel Olgado, ispred Rjuseija Jamanake, a najbolju desetoricu kompletirali su Ivan Ortola i Deniz Ondžu.

Pored trijumfa Mekfija, Veliku nagradu Malezije je obeležio pad Stefana Nepe u ranoj fazi trke, u kojem je mladi motociklista pretrpeo težak prelom noge. Nepa je pao u devetoj krivini, posred staze, a zahvaljujući fantastičnim reakcijama vozača koji su nailazili posle njega izbegnute su tragične posledice.

Pred poslednju trku sezone Gevara ima 294 boda u generalnom plasmanu, a prate ga Garsija sa 241, Fođa sa 233 i Sasaki koji ima 227.

Ovogodišnji Svetski šampionat u motociklizmu završava se Velikom nagradom Valensije 6. novembra, uz direktne prenose na Sport Klubu.