Morbideli: Borbe sa Rosijem? Biće iste kao do sada

Moto GP 2. mar 202113:23 0 komentara
Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli rekao je da je ljudska strana važnija od onoga što se dešava na stazi i da će uvek biti fer i pravedan u duelima sa svojim mentorom i velikim prijateljem Valentinom Rosijem.

Povezano

Morbidelija pred početak ovogodišnjeg Moto GP šampionata mnogi smatraju za jednog od favorita, pošto je prošle sezone bio vicešampion, a šampion Đoan Mir ga je pobedio za 13 bodova. Italijanski motociklista je bio najbolji od vozača na Jamahama, i to na godinu starom motociklu, koji će zadržati ove sezone, a u timu mu se pridružio ’Doktor’, za kojeg je više puta rekao da ga je spasao.

Nije sve do čoveka, već i do mašine. Znam da je razlika između moje i drugih Jamaha nije toliko velika kao što bi zapravo bila da je prošla sezona bila normalna, isto kao i ova. Ovo su dve specifične sezone i razvoj motora ne ide napred kao obično. Nadam se da će razlika, ako je uopšte bude, ostati ista kao do sada i da će mnogo toga biti i do ljudske strane. Verujem u sebe, tako da se nadam da ću odraditi dobar posao“, naglasio je Morbideli na prvom ovogodišnjem brifingu sa novinarima.

Italijan nije krio da su ga sjajni rezultati koji je njegov sada bivši timski kolega Fabio Kvartarato imao 2019. godine naterali da promeni svoj pristup. To je očigledno donelo rezultate, pa je odlučio da ništa ne menja pred narednu sezonu.

Monster Energy

Postao sam ozbiljniji, počeo sam da treniram više i bolje, da se fokusiram na motore i to mi se svidelo. I to ozbiljno ponašanje koje sam morao da održim odrazilo se prošle godine na rezultate. Nastavio sam tako i ove sezone, na to sam i primoran, ali sam više uživao u mučenjima i treninzima ove godine, zbog onoga što sam osetio i što mi se vratilo prošle godine“, istakao je Morbideli i osvrnuo se na to u čemu njegova mašina može da napreduje, iako neće imati identičnu kao Rosi, Kvartararo i Maverik Vinjales, „Sitni tehnički detalji su ono što možemo da unapredimo za trke ove godine. Prošle smo neke trke praktično prosuli zbog malih detalja na kojima smo mogli više da radimo, ali to će nam omogućiti da ne izgubimo važne bodove“.

Morbideli je istakao da je i sam sebe poprilično iznenadio prošle sezone, posebno zbog toga što prethodno uopšte nije bio zadovoljan.

Imam istu motivaciju kao prošle godine. Biću iskren, 2019. me je učinila frustriranim kao vozača i to me je nateralo da izvučem iz sebe nešto što nisam očekivao ili nisam ni mislio da ću uspeti. Taj osećaj ću iskoristiti za svoje dobro, nadam se da ću uspeti. Što se tiče onoga što očekujem od svoje mašini, znam da će mi motor biti isti kao prošle godine, ali se nadam da će nema mala unapređenja koja će dobiti fabrički vozača stići i meni. Ne znam šta da očekujem od drugih, video sam da je Dukati bio veoma dobar prošle godine, posebno pri kraju sa Džekom, pa pretpostavljam da su pokušali još više da unaprede motor. Očekujem da će biti dobri, isto kao i Suzuki, oni mi prvi padaju na pamet kao glavni rivali“, istakao je italijanski motociklista.

Valentino Rosi, Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Za razliku od prethodne dve godine, u drugom delu garaže Petronasa više neće biti Kvartararo, već će ga zameniti Rosi. Zanimljivo je da je Morbideli prvi polaznik ’Doktorove’ akademije koji je osvojio titulu, što je učinio 2017. godine, kada je pokorio Moto2 kategoriji, a na pitanje kako će izgledati njihova saradnja, ali i dueli, odgovorio je:

Valentinu želim isto što i sebi i svojim prijateljima, a to je da budem fer i pravedan prema svima, ne samo prema njima. Vale mi je veliki prijatelj, čak i više od toga, pa se nadam da ću biti takav prema njemu u svakom aspektu života. Trkaćemo se jedan protiv drugog, a da bih bio fer i pravedan prema sebi, moraću da se borim sa njim na isti način kao do sada. Ništa se neće promeniti, naravno, borimo se za nešto veliko, ali moramo da se setimo da ništa nije veće od prijateljstva i ljubavi. Ljudska strana je važnija od igre, a ovo je igra, veoma važna, koju igramo od malena, ali je samo igra i toga moramo da se setimo kada se budemo borili“.

Pored toga što je Mir postao šampion prošle godine, sezonu je obeležila povreda Marka Markesa, zbog koje još nije poznato kada će se osmostruki svetski prvak vratiti na stazu. Morbideli je istakao da će španskom motociklisti mentalno biti teže da ponovo bude onaj stari, ali da to nije nemoguće.

Valentino Rosi, Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Mark je doživeo ogromnu povredu, jednu od najgorih koje smo videli kod nekog vrhunskog sportiste. Ne mogu da se setim sportiste koji ne na svom vrhuncu izgubio godinu dana. Biće teško vratiti se na isti nivo na kojem je bio ranije, ali ne i nemoguće. Ne znam tačnu ozbiljnost povrede i bol kroz koji prolazi, pa ne mogu da sudim o tome, ali mogu o mentalnim problemima. I znam da tako velika povreda mora da ima posledice u vašoj glavi jer smo ljudi i pamtimo loše stvari, to nas je i poguralo u evoluciji. Da biste se borili protiv tako velike loše stvari je teško, ali je on jak i ne vidim zašto ne bi bio sposoban da se vrati na nivo na kojem je bio“, istakao je italijanski motociklista.

Ovogodišnji Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara 28. marta i moći ćete da ga pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.