Morbideli u Jamahi, Doviciozo u Petronasu od Mizana!

Moto GP 29. avg 202112:46 > 12:54 3 komentara
Andrea Doviciozo
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Šef ekipe Jamahe Lin Džarvis potvrdio je da će Andrea Doviciozo zameniti Franka Morbidelija u Petronas Jamahi od Velike nagrade San Marina i Riminija, kada će mlađi od dvojice Italijana preći u fabrički tim. Po tom dogovoru Doviciozo će mesto u timu zadržati za narednu sezonu.

MotoGP prelazni rok

Popularni Dovi će se tako vratiti u Moto GP šampionat posle 10 meseci, pošto je na kraju prošle sezone ostao bez mesta kada mu je istekao ugovor sa Dukatijem. Po sadašnjem planu iskusni italijanski motociklista bi trebalo da vozi za tim koji će naslediti sadašnji Petronas, pošto će malezijska kompanija povući sponzorstvo na kraju sezone.

Doviciozo je tokom ove godine nekoliko puta testirao Apriliju i činilo se da je na dobrom putu da se sa tim timom vrati u kraljevsku klasu. Međutim, situacija se promenila poslednjih nedelje, pošto je italijanska kompanija odlučila da angažuje Maverika Vinjalesa za narednu sezonu, pošto je Španac odlučio da ranije napusti Jamahu, a potom je i dobio otkaz. To je otvorilo vrata da Morbideli dobije njegovo mesto čim se oporavi od povrede kolena, zbog koje je morao na operaciju, a takođe je dovelo i do Doviciozovog povratka. Na taj način, Petronas će od trke na stazi „Marko Simončeli“ imati vozačku postavu koju će činiti Dovi i Valentino Rosi, koji vozi svoju poslednju sezonu u karijeri motocikliste.

Ništa nije potpisano, ali mogu da kažem šta je plan. Ovo nije zvanično, ali znate da kada se pojave problemi morate da ih rešite, a oni takođe stvaraju prilike. U ovom slučaju bih rekao da je problem dao priliku Frenkiju da pređe u fabrički tim ranije, pošto je naš plan bio da se to desi sledeće godine“, rekao je Džarvis i dodao, „Što se tiče Dovicioza, nismo potpisali ugovor, ali smo postigli verbalni dogovor sa Andreom i njegovim menadžmentom. Andrea će se pridružiti timu od Mizana, a takođe će voziti i dogodine“.

Franko Morbideli
Petronas SIC Racing Team

Poslednjih godina Doviciozo je bio glavni konkurent Marku Markesu u borbi za titulu, pa je od 2017. do 2019. tri puta bio vicešampion. Italijan je tokom karijere ostvario 24 pobede, 103 puta je bio na podijumu, a 20 puta startovao sa pol pozicije. Jedinu titulu osvojio je 2004. godine u klasi do 125 kubika. U Mizanu će se vratiti na Jamahu posle devet godina, pošto je jednu sezonu branio boje Teh3 tima.

S druge strane, Morbideli će konačno dobiti priliku koju je zaslužio još ranije, s obzirom na to da je prošle godine bio najbolji vozač Jamahe, a zbog ograničenja u saradnji Petronasa i fabrike je ove sezone vozio stariji model M1. Italijan će naslediti Vinjalesov motor, što znači da će se naći na najnovijoj specifikaciji Jamahe, a tako će ujedno ponovo biti timski kolega sa Fabiom Kvartararom, kao što je slučaj bio u prethodne dve godine.

Prvobitni plan dok se Morbideli oporavlja bio je da ga zameni Kal Kračlou, međutim, pošto je Vinjalesu uručen otkaz on je kao test vozač Jamahe prebačen u fabrički tim. Tako je priliku na ovonedeljnoj Velikoj nagradi Britanije dobio Džek Dikson, vozač Petronasa u Moto2 kategoriji, dok bi u Aragonu, za dve nedelje, to mesto trebalo da zauzme njegov timski kolega Ćavi Vjerhe.

Velika nagrada San Marina i Riminija, na kojoj će Morbideli i Doviciozo debitovati za nove timove, na programu je 19. septembra.