Moto GP slavi 75. rođendan

Moto GP 13. jun 202417:30 8 komentara

Na današnji dan pre tačno 75. godina vožena je prva trka u istoriji Svetsko šampionata u motociklizmu – na Ostrvu Man.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Baš tog 13. juna 1949. godine održana je trka u klasi do 350 kubika na sada legendarnoj stazi, gde je prva trka u kraljevskoj kategoriji vožena četiri dana kasnije.

Pročitajte još

Ovogodišnji Moto GP šampionat je zapravo 76. po redu, ali je zbog 75. godišnjice odlučeno da ovo bude slavljenička sezona. Ovog vikenda je trebalo da bude vožena Velika nagrada Kazahstana, ali je ona odložena za septembar, pa će proslave biti upriličene u narednim nedeljama.

Prva prilika za to biće za dve nedelje u Asenu, pre povratka na spektakularni “Sahsenring”, a kulminacija će uslediti prvog vikenda avgusta, kada je na programu Velika nagrada Britanije. Na legendarnom “Silverstonu” će tada svi timovi kraljevske klase imati posebna farbanja, a Sport Klub će biti tamo da sve to isprati.

Što se tiče same slavljeničke sezone, Moto GP ima više razloga za slavlje – trke su spektakularne, borba za titulu se zahuktava, a na tribinama je sve više navijača. Porast se vidi na svim stazama, a novi rekord što se tiče posete tokom jednog trkačkog vikenda postavljen je u Le Manu, kada se na tribinama našao 297.471 gledalac.

Predstojećeg vikenda vas na kanalima Sport Kluba čekaju prve trke sezone u Svetskom šampionatu u motociklizmu za žene u Mizanu, a Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Holandije od 28. do 30. juna.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare