Moto GP uvodi sprint trke – vozači saznali od novinara

Moto GP 19. avg 202218:10 11 komentara
MotoGP start
Image ID: 1012699568 via Guliver

Od naredne sezone Moto GP šampionat će po ugledu na Formulu 1 navodno uvesti sprint trke, i to pošto se niko o tome nije konsultovao sa vozačima.

Zvanična potvrda te novine očekuje se u subotu prepodne, za kada je na stazi “Red Bul ring” zakazana konferencija za medije na kojoj će se novinarima obratiti prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta, predsednik Međunarodne asocijacije trkačkih timova (IRTA) Erve Ponšaral i prvi čovek Svetske motociklističke federacije Horhe Vijegas. U pozivu za medije ne stoji šta će biti tema konferencije, ali je očigledno da će pričati o najavljenim promenama.

Povezano:

Ono što je problematično u celoj situaciji je činjenica da vozači uopšte nisu konsultovani po pitanju uvođenja još jedne trke tokom već natrpanog trkačkog vikenda u kraljevskoj klasi. Trenutno se u najjačoj kategoriji voze tri slobodna treninga koji određuju koji vozači idu u prvi i drugi deo kvalifikacija, četvrti trening je priprema za trku, pred koju su na programu i kratka zagrevanja.

U razgovoru za Sport Klub vozači su imali podeljena mišljenja o mogućnosti uvođenja sprint trka, a sve to ćete moći da pogledate na našem sajtu tokom večeri. Branilac titule Fabio Kvartararo smatra da je to “velika glupost koja može mnogo da košta vozače”, dok je vozač Dukatija Džek Miler oduševljen idejom. S druge strane, Aleks Rins iz Suzukija kaže da nije obavešten o mogućim promenama, pa će sačekati da čuje objašnjenje pre nego što iznese svoj stav, ali je rekao da trkačkim vikendima fali pravi slobodni trening jer su tri od po 45 minuta svi praktično kvalifikacioni za kvalifikacije.

Formula 1 je prošle godine uvela sprint trke, koje su vožene tokom tri vikenda, a ta novina je naišla na pomešane kritike. Za ovu sezonu je promenjeno bodovanje, broj sprint trka je ostao isti, ali se očekuje njegovo povećanje već naredne godine.

Moto GP šampionat je ovog vikenda na “Red Bul Ringu”, gde se vozi Velika nagrada Austrije, a kompletnu akciju možete da pratite na Sport Klubu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare