To je šampion: Banjaja oduvao Martina posle pada u sprintu!

Moto GP 26. maj 202414:49 154 komentara

To je Frančesko Banjaja!

U subotu u sprintu pad s prve pozicije u poslednjem krugu i 12 bodova fore Horheu Martinu, u nedelju autoritativna vožnja, napad na lidera šampionata, preticanje i ubedljiv finiš.

Posebno je impresivno bilo to što je Banjaja napao Martina u petoj krivini, istoj u kojoj je pao 24 časa ranije. Ko bi rekao, Banjaja se danas prvi put u karijeri popeo na postolje na Katalunji.

Posle trke rekao je da bio besan zbog svega, ali da je uspeo negativnu emociju da pretvori u motivaciju i da je bio rešen da će napasti po svaku cenu. Italijan je na Dukatiju podsetio da je najbopasniji baš posle najvećih grešaka u sezoni.

Frančesko Banjaja
Jelena Trajković / Sport Klub

Martin je dugo bio na vodećoj poziciji, a kada se novom greškom Pedra Akoste (pad na drugoj uzastopnoj trci) otvorila prilika Banjaji da napadne najvećeg rivala, to je odrađeno u stilu aktuelngog šampiona sveta u MotoGP kategoriji.

Treći kandidat za titulu Mark Markez dugo se mučio sa Alešom Espargarom i Raulom Fernandezom, bio je šesti kada su Martin i Banjaja već postali nedostižni, ali je uspeo da se domogne podijuma posle paklene vožnje sa novim penzionerom Espargarom.

Veteran se od svoje Španije oprostio pol-pozicijom i četvrtim mestom.

Treba reći i da Martin nije gubitnik, iako ga je najveći rival pretekao kao vodećeg. On je kao sedmi na startu morao da izabere meku zadnju gumu, jer je znao da samo tako može da se probije kroz gužvu i umeša u borbu za prvo mesto, ali ga je taj izbor koštao u finišu trke, jer nije mogao da se suprotstavi Banjaji.

Generalni plasman: Horhe Martin (Pramak Dukati) 155, Frančesko Banjaja (Dukati) 116, Mark Markez (Pramak) 114, Enea Bastijanini (Dukati) 94, Maverik Vinjales (Aprilija) 87, Pedro Akosta (GasGas KTM) 83, Eleš Espargaro (Aprilija) 76, Bred Binder (Red Bul KTM) 75, Frančesko Di Đanantonio (VR46 Dukati) 62, Marko Beceki (VR46 Dukati) 42…

Ali, izgubio je samo pet bodova u odnosu na Italijana, dok je računajući i sprint u subotu u „plusu“ posle trkanja na pisti kraj Barselone. Sveukupno, njemu je pripala šesta runda šampionata, ali je činjenica i da je Banjaja danas ostvario veliku pobedu pred nastavak maratona.

Šta tek reći za Markeza, koji je na četiri poslednje trke (dve u sprintu i dve VN) nadoknadio nestvarnih 45 pozicija!?

Karavan najboljih vozača planete produžiće iz Španije u Italiju gde već sledećeg vikenda biti vožene trke u autodromu Muđelo.

Pročijtajte i kako je „prštalo“ ranije danas u „dvojkama“, gde se nisu proslavili Fermin Aldeger i Džo Roberts, kao i među „trojkama“ gde je težak udarac konkurenciji zadao briljantni David Alonso.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare