Nakagami najbrži u Špilbergu, težak pad Oliveire

Moto GP 6. avg 202111:04 > 12:48 1 komentar
Takaki Nakagami
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač LCR Honde Takaki Nakagami ostvario je najbolje vreme na prvom treningu pred Veliku nagradu Štajerske, 10. trku sezone u Moto GP šampionatu.

VN Štajerske

Japanac je najbrži krug odvozao u vremenu od 1:23.805 minuta u finišu prvog treninga na „Red Bul ringu“, a tom prilikom je za 76 hiljaditinki iza sebe ostavio aktuelnog šampiona Đoana Mira na Suzukiju. Treće mesto zauzeo je vozač Aprilije Aleš Espargaro, koji je bio nešto manje od četiri desetinke iza Nakagamija.

Baš japanski motociklista je dugo držao čelnu poziciju, pre nego što ga je Mir nadmašio pre nekoliko minuta i bilo je jasno da će se njih dvojica boriti za samo čelo poretka. Ostali vozači bili su poprilično daleko u odnosu na njih, što potvrđuje zaostatak starijeg Espargara, kojeg su sledili drugi vozač Suzukija Aleks Rins, dvojac Repsol Honde Pol Espargaro i Mark Markes, i Maverik Vinjales i Fabio Kvartararo na fabričkim Jamahama. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Pramaka Žoan Zarko i Džek Miler na fabričkom Dukatiju.

Pored borbe za najbolja vremena, prvi trening u Špilbergu obeležio je i povratak Danija Pedrose posle dve i po godine, pošto je dobio specijalnu pozivnicu da vozi KTM. ’Samuraj’ je bio najbolji među vozačima austrijskog tima, na 11. poziciji, sekundu iza Nakagamija, ali je u jednom trenutku morao da parkira svoj motor. Na stazu se posle znatno kraće pauze vratio i Kal Kračlou, koji menja povređenog Franka Morbidelija u Petronas Jamahi, ali je njegovo privikavanje proteklo lošije, pošto je zauzeo poslednje, 23. mesto.

Uz sve to, u centru pažnje našao se i težak pad Migela Oliveira, kojeg je zbacio njegov KTM, a Portugalac je pao pravo na glavu. Srećom, odšetao je sam sa staze, ali je seo pored nje i moglo je da se vidi da mu je i vizir slomljen. Odmah potom je prebačen u medicinski centar, gde je ustanovljeno da nema nikakve frakture. Oliveira je trening završio na 15. poziciji, iza Frančeska Banjaje, Aleksa Markes i Luke Marinija, a ispred devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija, koji je najavio povlačenje na kraju sezone.

Drugi trening kraljevske klase na programu je od 14.10, a kompletnu akciju do nedelje možete da pratite na Sport Klubu 2.