Junior GP prvi pravi korak ka kraljevskoj klasi

Moto GP 19. jan 202214:00 > 14:02 0 komentara
moto gp start
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Svetsko juniorsko prvenstvo u Moto3 klasi od sada će nositi novo ime – Junior GP Svetsko prvenstvo, čime će biti naglašen njegov status na putu mladih vozača ka Moto GP šampionatu.

Povezano

To takmičenje je i do sada bilo pod okriljem Svetske motociklističke federacije, ali će na ovaj način biti napravljena jasna razlika u odnosu na Moto3 kategoriju. Niže kategorije i dalje će ostati Evropski kup talenata, kao i Evropski Moto2 šampionat.

U poslednje dve decenije, klasa koju sada znamo kao Junior GP imala je ključnu ulogu u razvoju vozača koji su u Svetskom šampionatu ispisali nove stranice istorije. Među njima se svakako izdvajaju osmostruki svetski šampion Mark Markes i njegovi naslednici na tronu u poslednje dve sezone Đoan Mir i Fabio Kvartararo.

Uz to, više od 80 odsto Gran Pri vozača je prošlo kroz tu kategoriju na svom putu do kraljevske klase, a sadašnje vozačke postave u Moto3 čine 90 odsto njih. Predstojeća sezona biće 25. u istoriji za tu kategoriju.

Svetski šampionat u motociklizmu startuje 6. marta Velikom nagradom Katara, a kompletnu akciju u kraljevskoj klasi, Moto2, Moto3 i MotoE moći ćete da pratite na kanalima Sport Kluba. Prva trka u JuniorGP klasi na programu je 25. aprila u Eštorilu, a i taj šampionat ćete gledati na našim kanalima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!