Prvenac Di Đanantonija, Banjajin veliki korak ka tituli!

Moto GP 19. nov 202318:46 64 komentara

Vozač Gresinija Fabio di Đanantonio došao je do prve pobede u kraljevskoj klasi, pošto je slavio na pretposlednjoj trci sezone, Velikoj nagradi Katara.

VN Katara

Popularni Diđa, koji nema angažman za sledeću sezonu jer na njegovo mesto stiže Mark Markes, drugu godinu zaredom je Gresiniju doneo trijumf u Kataru, pošto je na otvaranju prošlogodišnjeg šampionata u bojama tima slavio Enea Bastijanini.

Di Đanantonio je prethodno imao jednu pobedu u Moto2 kategoriji i dve u Moto3, a do najvećeg uspeha u najjačoj klasi došao je sa oko dve i po sekunde prednosti u odnosu na Frančeska Banjaju na Dukatiju. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač VR46 tima Luka Marini, koji je bio sekundu i po dalje.

Takav rasplet – drugo mesto Banjaje i tek 10. za Horhea Martina – znači da Italijan ima 21 bod prednosti u odnosu na svog jedinog rivala u borbi za titulu. Pred poslednji trkački vikend, koji je na programu naredne nedelje, na raspolaganju je 37 bodova, pa će rasplet biti viđen na stazi „Rikardo Tormo“.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se naredne nedelje Velikom nagradom Valensije na stazi „Rikardo Tormo“, uz prenose na Sport Klubu.

Diđa je bez sumnje u Kataru odvozao najbolju trku karijere, pošto je od starta pratio Banjaju, koji je vodio i imao neverovatan ritam. U pojedinim trenucima se činilo da bi vozač Gresinija i ranije mogao da napadne šampiona, ali je ključan manevar izveo četiri kruga pre kraja. Samo krug kasnije Peko je pokušao da uzvrati, ali je umesto toga napravio veliku grešku i otišao široko, ali je srećom ostao na motoru i izgubio je samo dve i po sekunde. Pošto su svi ostali vozači bili daleko iza, njegovo drugo mesto nije do cilja dovedeno u pitanje.

Marini je praktično vodio usamljenu trku na trećoj poziciji pošto je kao pobednik izašao iz okršaja sa Aleksom Markesom iz Gresinija i vozačem KTM rejsinga Bredom Binderom. Njih dvojica su pretrpeli poraz i od Maverika Vinjalesa na Apriliji, koji je na kraju bio četvrti, ispred Bindera i Markesa. Sedmi je bio Fabio Kvartararo na Jamahi, a najbolju desetoricu kompletirali su drugi vozač Dukatija Enea Bastijanini, Džek Miler iz KTM rejsinga i Martin.

Vozač Pramak Dukatija je imao trku za zaborav, pošto posle lošeg starta nijednog trenutka nije uspeo da nađe pravi ritam. Martin je posle starta pao na osmu poziciju, uspeo je malo da napreduje, ali je bio nemoćan u svim duelima sa vozačima koji su ga napadali. Na kraju je Španac kroz cilj prošao skoro 15 sekundi iza Diđe.