Šta se dešava sa kaznom ako Markes ne vozi u Argentini?

Moto GP 26. mar 202323:46 komentara
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Osmostruki svetski šampion Mark Markes kažnjen je duplim dugim krugom zbog incidenta na Velikoj nagradi Portugala, ali je objašnjenje direkcije trke izazvalo konfuziju.

Vozač Repsol Honde zakačio je Horhea Martina na Pramak Dukatiju u drugom krugu trke na stazi “Algarve” i potom izbacio i Migela Oliveiru u sebe iz trke. Markes je prihvatio potpunu krivicu za taj incident i istakao da je do njega došlo jer mu je blokirao prednji točak, a ne jer je pokušao preticanje u gotovo nemogućoj poziciji.

U objašnjenju kazne stoji da Markes kaznu treba da odradi na trci u Argentini, sledeće nedelje, iako obično u takvim slučajevima stoji formulacija da to mora da se učini na narednoj trci.

VESTI IZ MOTOGP

Problem u ovom slučaju je činjenica da je Markes u pomenutom incidentu doživeo prelom metakarpalne kosti u desnoj ruci, zbog čega trenutno nema dozvolu da vozi. Pregledi koje bude obavio u ponedeljak daće odgovor da li će on voziti na stazi “Termas de Rio Ondo”, ali šta će se desiti ako ne dobije zeleno svetlo? Ako se svi drže slova na papiru, kazna bi mogla samo da nestane, a ne da se prenese na sledeću trku na kojoj bude učestvovao.

Ono što je bitno naglasiti – odluku o kaznama ne donosi Dorna, već panel Svetske motociklističke fedetacije u kojem su u Portugalu bili Tamara Matko, Andres Somolinos i Fredi Spenser.

S obzirom na lavinu komentara koje je pokrenula njegova greška, kao i priznanje, može se očekivati da Markes odradi kaznu, čak i da ne vozi u Argentini, ali ćemo svakako nove informacije u ovom slučaju dobiti u narednim danima. Akcija u Argentini kreće već u petak, uz prenose na Sport Klubu.