Vlasnici Formule 1 kupili i Moto GP!

Formula 1 1. apr 202412:28 26 komentara
Mark Markez
AP Photo/Hussein Sayed

Moto GP šampionat ima novog vlasnika - kompaniju Liberti medija, koja već godinama vodi i Formulu 1. Kupovina najvećeg spektakla na dva točka potvrđena je u ponedeljak, pošto se o tome spekulisalo mesecima.

povezane vesti

Procenjuje se da je dogovor između Liberti medije i Dorne, vlasnika komercijalnih prava za Svetski šampionat u motociklizmu, vredan više od četiri milijarde dolara.

Prema dogovoru dve strane, Dorna će ostati nezavisno telo unutar Libertija i nastaviće da kontroliše šampionat, a to ujedno znači da će Karmelo Espeleta ostati na njegovom čelu. U saopštenju se navodi i da će sedište Moto GP šampionata ostati u Madridu. Liberti će kontrolisati oko 86 odsto Dorne, dok će menadžment španske kompanije zadržati udeo od 14 odsto.

“Ovo je savršen naredni korak u evoluciji Moto GP šampionata i uzbuđeni smo šta on donosi Dorni, Moto GP padoku i ljubiteljima motociklizma”, rekao je Espeleta, “Ponosni smo na globalni sport koji smo izgradili, a ova transakcija odaje poštovanje vrednosti sporta danas i njegovom potencijalu za rast. Liberti ima neverovatan uticaj na razvoj sporta, i ne bismo mogli da zamislimo boljeg partnera”.

Pored Moto GP šampionata, Dorna kontroliše i niže kategorije – Moto2, Moto3, MotoE, između ostalih – kao i Svetski superbajk šampionat. Očekuje se da će akvizicija Moto GP šampionata biti gotova do kraja godine.

Formulu 1 i Moto GP možete da pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare