Zvanično: Bastijanini i Vinjales idu u Teh3!

Moto GP 13. jun 202411:45 32 komentara
Maverik Vinjales, Enea Bastijanini
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Dvojica šampiona u nižim kategorijama Enea Bastijanini i Maverik Vinjales karijere će nastaviti u Teh3 timu, zvanično su potvrdili KTM i francuska ekipa.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Za Bestiju se znalo da će preći u Teh3 otkako je potvrđeno da će Mark Markes zauzeti njegovo mesto u fabričkom Dukatiju, dok se za Vinjalesa spekulisalo od trke u Muđelu, kada je otkrio da nema potpisan ugovor sa Aprilijom.

Pročitajte još

Prilikom potvrde Bastijaninijevog i Vinjalesovog prelaska, KTM je takođe objavio da Teh3 neće biti brendiran kao Gas Gas od 2025. godine, već će nositi ime Red Bul KTM Teh3. To je samo očekivan sled događaja jer je Pit Bajrer, čelnik KTM, najavio da je cilj austrijske kompanije da ima četvoricu fabričkih vozača.

Angažovanje dvojice sjajnih i iskusnih vozača samo je potvrda Bajrerovih reči, posebno kad se zna da je prethodno potpisan višegodišnji ugovor sa Pedrom Akostom, koji na kraju sezone uz Gas Gasa prelazi u “prvi tim”. Mladi Španac će se tamo pridružiti Bredu Binderu, koji ima ugovor do kraja 2026.

Sve to znači i da Džek Miler i Augusto Fernandes ostaju bez svojih mesta, a pitanje je da li će angažman naći negde drugde. Za Australijanca se spekuliše da bi mogao da preuzme ulogu test vozača (prati li to neko u Dukatiju?!🙃), dok je za Fernandesa možda najizglednija opcija Svetski superbajk šampionat.

Enea Bastijanini
Ducati Motor Holding spa

Što se tiče Bastijaninija, od debija u kraljevskoj klasi 2021. godine upisao je pet pobeda i 12 podijuma. Prethodno je bio šampion Moto2 kategorije, a u nižim klasama je zabeležio šest trijumfa i 32 pobednička postolja.

S druge strane, Vinjales je najveći uspeh ostvario u Moto3, u kojoj je došao do titule 2013. godine. Do sada je upisao 26 pobeda, od toga 10 u najjačoj kategoriji, i ukupno 75 podijuma. U Ostinu ove godine postao je prvi vozač u modernoj eri koji je trijumfovao na motorima tri različita proizvođača – Suzukiju, Jamahi i Apriliji. Prelazak na KTM znači da bi u bliskoj budućnosti mogao da postane prvi u istoriji koji je četiri proizvođača doveo do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

Moto GP šampionat je trenutno na prvoj letnjoj pauzi koja traje do Velike nagrade Holandije koja je na programu od 28. do 30. juna, a moći ćete da je pratite na kanalima Sport Kluba.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare