Dakar: Slavlje De Vilijera, Loebu 50 minuta zaostatka

Giniel De Villiers
Reuters, Hamad I Mohammed

Južnoafrikanac Džinijel de Vilijer pobednik je pete etape na 43. Dakar reliju, vožene od Rijada do Al Kajsumaha u dužini od 625 kilometara, uz 419 kilometara specijalnih ispita. Vozač Tojote, 48-godišnjak, savladao je deonicu za pet sati, devet minuta i 25 sekundi.

Drugo mesto osvojio je njegov zemljak Brajan Baragvanat u Senturi Rejsingu, sa 58 sekundi zaostatka, dok je treća pozicija pripala vodećem u generalnom plasmanu, višestrukom šampionu Dakara, Francuzu Stefanu Peteranselu, koji je imao dva minuta i 25 sekundi slabije vreme od pobedničkog.

Naser Al-Atijah je zauzeo četvrto mesto sa +4:38, dok je petoplasirani bio Čeh Martin Prokop.

Velike zaostatke u cilju imali su legendarni Španac Karlos Sains u Miniju (15 minuta) i Sebastijan Loeb u Bahrein Rajd Ikstrimu, koji je izgubio čak 50 minuta!

U generalnom plasmanu vodi Peteransel sa 6 minuta i 11 sekundi prednosti u odnosu na Al Atijaha, dok je trećeplasirani Sains sada na plus 48 minuta!

Pobednik etape De Vilijer trenutno zauzima 12. mesto, sa skoro dva sata zaostatka.

U konkurenciji motociklista slavio je na Huskvarni, Argentinac Kevin Benavides i na taj način preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Iako je pao na 330. kilometru i povredio nos, 31-godišnjak iz Salte je do cilja došao sa minutom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Hosea Ignasija Florima, dok je trećeplasirani Australijanac Tobi Prajs na KTM-u zaostao 80 sekundi.

Do danas vodeći u generalnom plasmanu, Francuz Ksavije de Sultre, imao sedam minuta i 55 sekundi zaostatka, pa je u generalnom plasmanu pao na drugo mesto sa dva i po minuta slabijim vremenom od Benavidesovog.

Trećeplasirani Čileanac Florimo na Hondi ima tri minuta i 42 sekunde slavije vreme od lidera.

Srpski veteran, Gabor Sagmajster završio je etapu na 73. mestu sa tri sata i 36 minuta slabijim vremenom od pobedničkog. U generalnom plasmanu legendarni Subotičanin zauzima 73. mesto sa 13 sati i 13 minuta zaostatka.

U konkurenciji kamiona konačno prva pobeda legendarnog Andreja Karginova, koji je u svom KAMAZ-u nadmašio Belorusa Alekseja Višnjevskog za dva minuta i 42 sekunde. Treće mesto osvojio je još jedan pilot KAMAZA, Dmitrij Sotnikov, koji je suveren lider u generalnom plasmanu.

On ima 33 minuta prednosti u odnosu na zemljaka Antona Šibalova, dok je trećeplasirani Čeh Martin Macik u Iveku na 51 minut zaostatka.

U petak je na programu šesta etapa od Burajdaha do Haila u dužini od 655 kilometara.

Komentari

Vaš komentar