MotoE ulazi u novu eru – po dve trke i GP stil kvalifikacija

MotoE 26. apr 202213:46 > 13:53 0 komentara
MotoE
motogp.com

Velika nagrada Španije označiće početak nove sezone u MotoE kategoriji i takođe njen ulazak u novu eru u kojoj će tokom svakog trkačkog vikenda biti vožene po dve trke, a takođe će biti uveden i novi format kvalifikacija.

Povezano

Ova sezona biće poslednja u kojoj će jedini proizvođač motora biti Enerđika, koju će dogodine zameniti Dukati. U skladu sa dvostrukim vikendom, električni motocikli su doživeli određene promene prvenstveno na pogonskoj jedinici, a takođe imaju i novi inverter. To je dovelo do smanjenja težine za skoro 15 kilograma.

Velike promene su pretrpele i kvalifikacije, tačnije format e-pol, u kojem su vozači imali samo jednu priliku da ostvare krug sami na stazi, zamenjen je istim onim kakav je već godinama u kraljevskoj klasi, Moto2 i Moto3 – podeljen u dva dela. Zaslužan za to je glavni sponzor kategorije Enel, koji će omogućiti vozačima da delimično napune svoje motore između Q1 i Q2.

Tokom predsezonskih testiranja na stazi „Anhel Nijeto“, gde će i biti otvorena sezona, obavljena je uspešna simulacija novih kvalifikacija. Tada se pokazalo da je tokom desetominutne pauze moguće puniti motocikle osam minuta čime će vozači dobiti još dva brza kruga.

Matija Kasadei, MotoE
motogp.com

Po novom principu, najboljih osam vozača po kombinovanim vremenima sa slobodnih treninga će direktno proći u drugi deo kvalikacija. Njima će se pridružiti još dva najbrža u prvom delu, pa će se za pol poziciju boriti deset vozača. Ono što je zanimljivo je da nema ograničenja u broju krugova koje svaki vozač može da odvoza tokom prvog ili drugog dela kvalifikacija, a one će određivati startni poredak za obe trke.

Ono što je još novina za ovogodišnju sezonu u MotoE kategoriji su i nove staze, pošto će električni motori prvi put protutnjati „Muđelom“, a takođe će upotpuniti program na povratku Finske u kalendar.

Akcija u Heresu na programu je od petka do nedelje, a moći ćete da je pratite ekskluzivno na Sport Klubu 3.